Ευγένεια και θετική ενέργεια: προϋποθέσεις στις ανθρώπινες σχέσεις & το networking

Εάν κάποιος με ρωτήσει ποιό ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο της ζωής μου σε οτιδήποτε προσπάθησα να δημιουργήσω, αυτό θα ήταν σίγουρα η κακή συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μου. Κάποιες φορές μάλιστα το παίρνω προσωπικά και θεωρώ οτι οι κακές συμπεριφορές που αντιμετωπίζω απευθύνονται σε μένα μόνο. Μετά όμως παρατηρώ οτι ο κόσμος γύρω μου συμπεριφέρεται χωρίς ανθρώπινες αξίες, αυτές που μας μαθαίνει η οικογένειά μας όταν είμαστε μικρά παιδιά, και καταλήγω να συνεχίζω το δρόμο που έχω χαράξει για μένα και όσους αφορά το μήνυμά μου.

Η μόνη συμπεριφορά που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η δική μας συμπεριφορά.

Αυτό το σκέφτομαι κάθε μέρα: όταν συναντώ ανθρώπους, όταν συνεργάζομαι, όταν βρίσκομαι κάπου επισκέπτης, σε όποιο σημείο του «λεωφορείου» και αν κάθομαι, προσπαθώ να σκέφτομαι πώς μπορώ να συνεισφέρω στην πορεία του εποικοδομητικά.
Ποιές είναι οι συμπεριφορές που αποφεύγω; Ακολουθεί μια λίστα με τις 10 πιο συχνές από αυτές:

 • να σπρώχνω κάποιον χωρίς να του λέω συγγνώμη
 • να προσπερνάω κάποιον στη σειρά επειδή πιστεύω οτι είμαι πιο έξυπνος από αυτούς που κάθονται στην ουρά
 • να δεσμεύομαι για κάτι το οποίο ξεχνάω 1 λεπτό αργότερα με αποτέλεσμα να εκθέτω τον άλλο
 • να σπαταλάω το χρόνο μου (το οποίο εμπλέκει και όλους τους ανθρώπους γύρω μου)
 • να ζηλεύω τους γύρω μου (σύνδρομο: να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα)
 • να αδικώ τους αδύναμους
 • να διαβάζω ένα ανθρωπιστικό post στα social media, κάτι που λογικά θα έπρεπε να με έχει ενεργοποιήσει, και να νιώθω ικανοποίηση επειδή το έκανα share αντί να κάνω πραγματικά κάτι γι’ αυτό
 • να νιώθω αδικημένος
 • να φέρομαι αρπακτικά και όχι δοτικά
 • να θεωρώ την ηθική, αξία διαπραγματεύσιμη ανάλογα με το συμφέρον μου
 • να περνάω αυτές μου τις συνήθειες στα παιδιά μου, μέσω της συμπεριφοράς μου

Αν διαβάσω τη λίστα αυτή… μήπως διακρίνω κάτι από όλα το οποίο κάνω και γω στην καθημερινότητά μου; Και αν καταλάβω οτι κάτι από όλα αυτά το κάνω και γώ, πόσο δύσκολο είναι να αλλάξω αυτή την κακή συνήθεια;  Είμαστε κύριοι των δικών μας πράξεων και αποφάσεων! Αρα μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από το μέσο όρο των ανθρώπων γύρω μας και να αποτελέσουμε τη μειονότητα των ευγενικών και θετικών ανθρώπων που θέλουν να προκόψουν.

Και αν είμαστε πολλοί αυτοί που θέλουμε την αλλαγή, τότε μπορούμε αλλάζοντας τις συμπεριφορές μας, να δημιουργήσουμε νέα κουλτούρα και να αλλάξουμε τις τοπικές αγορές μας. Συμφωνείτε;

H Έλλη Γλύτσου είναι μουσικός, επιχειρηματίας τα τελευταία 17 χρόνια και εκπαιδευμένη στο referral marketing από τον Αμερικανό Guru του σύγχρονου networking, Dr Ivan Misner. Εκπροσωπεί τον παγκόσμιο Οργανισμό ΒΝΙ στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελληνικής αγοράς να αποκτήσουν σταθερή πελατεία και ανάπτυξη, και όνειρό της να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας με τη διεθνή αγορά. Πιστεύει ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις και μεγάλα σχέδια.

Leave a Reply