Το αν θα είναι καλή ή κακή συνήθεια αποτελεί δική σου επιλογή

Το άρθρο αυτό αποτελεί σχεδόν αντιγραφή από την αντίστοιχη σελίδα στο Wikipedia που περιγράφει συνοπτικά το βιβλίο του Stephen R. Covey. Επέλεξα να το μοιραστώ μαζί σας ως κάτι που αξίζει να διαβάσετε. Θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σας στα σχόλια. Ελ

To 1989, ο Stephen R. Covey δημοσίευσε για πρώτη φορά το βιβλιο «Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων» (The 7 Habits of Highly Effective People).

Έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, το audiobook έχει πουλήσει περίπου 2 εκατομμύρια κόπιες, και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μη λογοτεχνικά βιβλία επιχειρηματικότητας όλων των εποχών.

Ο Covey προσεγγίζει την έννοια της αποτελεσματικότητας για την επίτευξη των στόχων μέσα από την ευθυγράμμιση του εαυτού του με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «Πραγματικό Βορρά» («True North») και τις αρχές του, τις οποίες παρουσιάζει ως καθολικές και διαχρονικές. Τον Αύγουστο του 2011 το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τις «Επτά συνήθειες…» ανάμεσα στα «25 πιο σημαντικά βιβλία διοίκησης επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton αφού διάβασε το βιβλίο, κάλεσε τον Covey στο Camp David για να τον συμβουλέψει πώς να ενσωματώσει το βιβλίο στην άσκηση της προεδρίας του.

Ανεξαρτησία ή αυτοκυριαρχία

Οι τρεις πρώτες συνήθειες αφορούν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία (δηλαδή, την αυτοκυριαρχία):

Συνήθεια 1: Να είσαι δυναμικός (Be proactive)

Πάρε πρωτοβουλία στη ζωή. Συνειδητοποίησε ότι οι αποφάσεις σου (και το πώς ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της ζωής) είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας αποτελεσματικότητας στη ζωή σου. Ανάλαβε την ευθύνη για τις επιλογές σου και τις συνέπειες που αυτές έχουν.

Συνήθεια 2: Ξεκίνα σκεπτόμενος το στόχο (Begin with the end in mind)

Προσπάθησε να ανακαλύψεις και να ξεκαθαρίσεις βαθιά μέσα σου ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες σου και οι στόχοι που έχεις στη ζωή. Σκέψου ποια θα ήταν τα ιδανικά χαρακτηριστικά για κάθε ένα από τους διάφορους ρόλους σου και τις σχέσεις της ζωής σου. Δημιούργησε το δικό σου mission statement.

Συνήθεια 3: Βάζε προτεραιότητες (Put first things first)

Βάζε προτεραιότητες και σαφή διαχωρισμό μεταξύ προτεραιοτήτων και επειγόντων. Ο άνθρωπος που ζεί και δουλεύει πάντα με τη μορφή του κατεπείγοντος δεν έχει μάθει να βάζει προτεραιότητες.

Οργάνωνε και φέρνε εις πέρας τις υποχρεώσεις της εβδομάδας με βάση το πόσο σημαντικές είναι και όχι το πόσο επείγουσες. Αξιολόγησε το κατά πόσον οι προσπάθειες σου ανταποκρίνονται στα προσόντα του χαρακτήρα που θα ήθελες έχεις, κατά πόσο σε ωθούν προς τους στόχους σου, και εμπλουτίζουν τους ρόλους και τις σχέσεις που επεξεργάστηκες στο στάδιο της Συνήθειας 2.

Αλληλεξάρτηση

Οι επόμενες τρεις συνήθειες σχετίζονται με την αλληλεξάρτηση (δηλαδή τη συνεργασία με άλλους):

Συνήθεια 4: Να σκέφτεσαι με τρόπο που να κερδίζουν και οι δύο (Think win- win)

Προσπάθησε με ειλικρίνεια ώστε οι σχέσεις σου να βασίζονται σε λύσεις και συμφωνίες που ωφελούν και τους δύο. Δίνε στους ανθρώπους την αξία και το σεβασμό που δικαιούνται και κατάλαβε ότι όταν «κερδίζουν όλοι» το αποτέλεσμα έχει περισσότερη διάρκεια από όταν κάνει ο ένας μόνο «το δικό του».

Συνήθεια 5: Προσπάθησε πρώτα να καταλαβαίνεις και μετά να σε καταλαβαίνουν (Seek first to understand, then to be understood)

Άκουγε τον άλλο με ενσυναίσθηση και εναρμονίσου έτσι ώστε να το κάνει και αυτός: έτσι σχεδόν «τον αναγκάζεις» να σε ακούσει κι αυτός και να γίνεται δεκτικός στη δική σου επίδραση. Έτσι δημιουργείς μια ατμόσφαιρα αλληλεγγύης, σεβασμού, και επίλυσης (παρά διένεξης) με θετικό τρόπο.

Συνήθεια 6: Συνεργάσου (Synergize)

Συνδύαζε τις αρετές σου με τις αρετές άλλων ανθρώπων σαν εσένα ή και διαφορετικών,  σε πλαίσιο θετικότητας και θα πετυχαίνεις στόχους που κανείς δε θα μπορούσε να καταφέρει μόνος. Πρότεινε στους ανθρώπους δραστηριότητες με νόημα, και κέρδιζε την καλύτερη απόδοσή τους ενθαρρύνοντάς τους σαν υπόδειγμα leader με υποστήριξη και έμπνευση.

Αυτοανανέωση

Η τελευταία συνήθεια σχετίζεται με αυτοανανέωση:

Συνήθεια 7: Ακόνιζε το μαχαίρι σου (Sharpen the saw)

Υιοθέτησε μόνιμα μια λογική εξισορρόπησης και ανανέωσης των πόρων, της ενέργειας, και δημιούργησε ένα βιώσιμο, μακροπρόθεσμο και αποτελεσματικό τρόπο ζωής. Εφάρμοζε την ισορροπία πρώτα στον εαυτό σου και στο σώμα σου, με σωματική και ψυχική άσκηση, προσευχή ή διαλογισμό. Διάβαζε και εμπλούτιζε το μυαλό σου με σωστή τροφή, και την ψυχή σου με ψυχική τροφή και μορφές όπως προσφορά και κοινωνική εργασία.  

Νοοτροπία της αφθονίας

Ο Covey επινόησε την έννοια της «νοοτροπίας της αφθονίας» (abundance mentality ή abundance mindset) σύμφωνα με την οποία το άτομο πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί πόροι και επιτυχία για όλους. Την αντιπαραθέτει με τη «νοοτροπία της έλλειψης» (scarcity mindset), δηλαδή του καταστροφικού και περιττού ανταγωνισμού, που βασίζεται στην ιδέα ότι αν σε μια κατάσταση κερδίσει ή επιτύχει κάποιος άλλος, εσύ είσαι ο χαμένος κι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βγουν όλοι κερδισμένοι σε μια κατάσταση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα άτομα με τη νοοτροπία της αφθονίας είναι σε θέση να χαίρονται με την επιτυχία των άλλων αντί να απειλούνται από αυτή. Μετά την έκδοση του βιβλίου, εμφανίστηκαν αρκετά βιβλία στην κατηγορία των επιχειρήσεων που ασχολήθηκαν με αυτή την ιδέα. Ο Covey υποστηρίζει ότι η νοοτροπία της αφθονίας είναι δείγμα υψηλής αυτοεκτίμησης και σιγουριάς (βλ. Συνήθειες 1, 2, και 3), και ότι οδηγεί στην κατανομή των κερδών, την αναγνώριση και την υπευθυνότητα. Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να εφαρμόζουν τη νοοτροπία της αφθονίας όσον αφορά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η ανοδική σπείρα

Ο Covey εξηγεί το μοντέλο της «ανοδικής σπείρας» στην ενότητα για το ακόνισμα του μαχαιριού. Μέσα από τη συνείδησή μας, μαζί με ουσιαστική και σταθερή πρόοδο, η σπείρα θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη, την αλλαγή και τη συνεχή βελτίωση. Στην ουσία, ο άνθρωπος πάντα προσπαθεί να ενσωματώσει και να κατακτήσει τις αρχές που περιγράφονται στις 7 συνήθειες σε όλο και υψηλότερο βαθμό με κάθε επανάληψη. Η πρόοδος που θα επιτυγχάνεται σε κάθε συνήθεια θα είναι μια διαφορετική εμπειρία και θα μάθεις τις αρχές αποκτώντας βαθύτερη κατανόηση. Το μοντέλο της ανοδικής σπείρας αποτελείται από τρία μέρη: μάθε, αποφάσισε, πράξε. Σύμφωνα με τον Covey, πρέπει διαρκώς να εκπαιδεύουμε τη συνείδηση, προκειμένου να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε στην ανοδική σπείρα. Η ιδέα της ανανέωσης με τη βοήθεια εκπαίδευσης θα μας οδηγήσει στον δρόμο της προσωπικής ελευθερίας, της ασφάλειας, της σοφίας και της δύναμης.

Αν σου κέντρισε κάτι το ενδιαφέρον, ή αν σκέφτεσαι οτι θα ήθελες να μοιραστείς σκέψεις με κάποιους ή με τα παιδιά σου παραθέτω εδώ τα βιβλία που μπορείς να αναζητήσεις εκτός από το πρώτο του βιβλίο για τις 7 συνήθειες:

Ο Sean Covey (γιος του Stephen) έχει γράψει μια εκδοχή του βιβλίου για εφήβους, «Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών εφήβων». Αυτή η έκδοση απλοποιεί τις 7 συνήθειες για τους νεαρούς αναγνώστες, έτσι ώστε να μπορούν να τις καταλάβουν καλύτερα. Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Sean Covey δημοσίευσε επίσης τις «6 σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρετε ποτέ: Οδηγός για εφήβους». Αυτός ο οδηγός επισημαίνει τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός εφήβου και δίνει συμβουλές για το πώς να τις αντιμετωπίσουν. Ο μεγαλύτερος γιος του Stephen Covey, Stephen Covey M.R., έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Η ταχύτητα της εμπιστοσύνης (Speed of trust)

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ