Άνοιξε το προφίλ σου στο Facebook και κατέβα στον τοίχο σου και κοίτα τα δημοσιεύματα και τα σχόλιά σου. Είναι πράγματι αυτά που θέλεις να εκφράσεις; Αν ήξερες ότι από τα δημοσιεύματά σου θα κρίνουν ποιός είσαι, μήπως θα άλλαζες αυτά που ποστάρεις κάθε μέρα;

Στα social media αποκτούμε οι περισσότεροι φίλους που γνωρίζουμε ελάχιστα ή καθόλου. Αυτοί λοιπόν είναι διάφοροι άνθρωποι εκεί έξω που μας διαβάζουν και τους διαβάζουμε και εμείς. Αυτά που εκπέμπουμε στα social media όπως στο Facebook αποτελούν το ποιοι είμαστε, και ακόμη παραπέρα, τον τρόπο που κατ’ επιλογήν φερόμαστε: κάποιοι είναι ιδιαίτερα εριστικοί και προκλητικοί, σε άλλους αρέσει το δράμα και τα τραγικά γεγονότα, οι μεγάλες δηλώσεις ή το να φέρνουν τον πανικό σε όποιον τους διαβάζει. Άλλοι απλά ψάχνουν όπως μπορούν για ταίρι, άλλοι επιτυχημένα και άλλοι όχι και τόσο. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που επιλέγουμε να κοινοποιούμε δημιουργούν ένα χάρτη του ποιοι είμαστε τελικά.

Προχθές το πρωί για παράδειγμα, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον post ενός άγνωστου φίλου μου το οποίο αφορούσε τον Ιούλιο Βερν. Σαν σήμερα έλεγε, έφυγε από τη ζωή πριν πολλά χρόνια προφανώς, και το δημοσίευμα ξεκινούσε από αυτό για να μιλήσει για ένα λιγότερο γνωστό βιβλίο του γνωστού συγγραφέα το οποίο μιλούσε για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Δεν το ήξερα ότι ο Ιούλιος Βέρν είχε γράψει κάτι τέτοιο και κατέταξα την πληροφορία στις «άχρηστες πληροφορίες της ημέρας». Στη συνέχεια της ημέρας όμως… μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή η μικρή και για πολλούς ασήμαντη πληροφορία να αποτελέσει teaser στο να τραβήξω το λόγο σε μια παρέα networking μεταξύ κάποιων συναντήσεων και να έχω μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιον που ήθελα να μιλήσω.

Άρα, ο άγνωστος φίλος μου ήταν πολύ χρήσιμος, αφού μου έδωσε μια ευχάριστη, θετική και χρήσιμη πληροφορία, αντί να με πήξει στο καμάκι, τα trash videos, τα κλισέ θετικότητας ή τα post κατακραυγής πολιτικών και λαικιστών κάθε είδους…

Ηθικό δίδαγμα:

1. Η εικόνα μας χτίζεται με πολλά στοιχεία, η εικόνα μας στα social media είναι ένα από αυτά. Είναι πιο χρήσιμο, αν θέλεις να σε διαβάζουν και να σε εκτιμούν από τα δημοσιεύματα να γράφεις πράγματα ουσίας και να μην παίρνεις μέρος στα «λαϊκά δικαστήρια» των social media.

2. Κάθε πληροφορία ειδικά όταν εμπεριέχει δόση αισιοδοξίας και είναι εποικοδομητική μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» networking στην ημέρα σου, την επόμενη παρουσίασή σου, ή τον κύκλο σου σε μια συζήτηση.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ