Όταν πέφτει η ενέργειά μας συνήθως δεν εμφανίζεται – όπως στο λαμπάκι της βενζίνης- μια προειδοποίηση, κάτι που να σε αφυπνίσει, με αποτέλεσμα… να μένεις από βενζίνη, δηλαδή από ενέργεια. Το κακό με εμάς τους ανθρώπους είναι ότι όταν ξεμένουμε από ενέργεια αρχίζει το σώμα μας να βαράει διάφορα καμπανάκια, τα οποία ΚΑΙ αυτά συνηθίζουμε να τα αγνοούμε αφαιρώντας τους τη «φωνή» που έχουν στον οργανισμό μας και κουκουλώνοντάς τα.

Επιβιώνοντας από έναν εξοντωτικό χειμώνα, 101 ώρες γραψίματος, 631 ώρες μελέτης, 221 ώρες εκπαίδευσης και 1329 συναντήσεις, επέλεξα τους 7 τρόπους που με βοήθησαν να μην καώ, και τους καταγράφω.

Πχ όταν έχουμε πονοκέφαλο παίρνουμε αναλγητικά και όταν ξαναέχουμε πονοκέφαλο, ξαναπαίρνουμε αναλγητικά, και έτσι το σημάδι δεν φτάνει ως μήνυμα και έτσι δεν σταματούμε με τίποτα να κάνουμε λάθος ζωή. Επειδή και εγώ ζω στον ίδιο συναρπαστικό αλλά δύσκολο κόσμο με εσάς, κάθισα και κατέγραψα αυτά που με βοήθησαν να αλλάξω συνειδητά κάποια πράγματα.

Δοκιμάστε ένα ή δύο για λίγο και αν δείτε ότι σας κάνει, βάλτε το στις συνήθειες σας. Μπορείτε να το κάνετε! Με έχετε ακούσει να λέω πάλι πως …

«Το μακριά, αποτελείται από πολλά κοντά στη σειρά».

Ξεκινήστε τώρα την αλλαγή που θέλετε να δείτε και έχετε επιμονή και υπομονή. Αχ μανούλα τα έλεγες ….αλλά ποιος σε άκουγε;

1. Κάτσε σκέψου και όρισε τι σημαίνει ΓΙΑ ΣΕΝΑ ισορροπία.

Γύρω μας ακούμε και διαβάζουμε διάφορα από διάφορους (πχ όπως εμένα) για την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς και αρχίζουμε να καταπιέζουμε τον εαυτό μας να μπούμε στα παπούτσια κάποιου άλλου. Ε λοιπόν, σας έχω νέα: εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης ΔΕΝ πρόκειται να ταυτιστείτε ποτέ με όλες αυτές τις θεωρίες περί ισορροπίας, τουλάχιστον όχι με τις κλασσικές.

Ο δάσκαλός μου Dr Ivan Misner μου έδωσε μια θαυμάσια συμβουλή: ξεκίνα με το να είσαι παρούσα εκεί που βρίσκεσαι. Αν το καταφέρεις αυτό θα έχεις πετύχει ήδη κάτι σημαντικό. Τι εννοεί όμως; Αυτό που μας λέει είναι ότι αν είσαι στη δουλειά, μην ζείς με τις ενοχές που δεν είσαι σπίτι, τέλειωνε και πήγαινε σπίτι, και όταν φτάσεις μη σκέφτεσαι τη δουλειά. Να είσαι παρών στο σπίτι. Μεγάλο μάθημα.

Άρα: κάτσε και όρισε τι σημαίνει για σένα ισορροπία τώρα και για τον επόμενο χρόνο. Κατάγραψέ το. Και όταν γίνει αυτό άρχισε την άσκηση με το «παρών εκεί που βρίσκεσαι». Δουλεύει!

2. Πες ΝΑΙ στο «λέω ΌΧΙ»

Πόσο καιρό θέλεις για να καταλάβεις ότι όταν η θέλησή σου λέει ΝΑΙ αλλά ο εγκέφαλος δεν έχει το bandwidth για να τρέξει άλλο ένα task θα καείς; Πόσες φορές ακούμε τον εαυτό μας να λέει σχεδόν αντανακλαστικά ΝΑΙ ή ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΉΣΩ ενώ ξέρεις μέσα σου ότι μόνο από θαύμα θα ήταν εφικτό. Στον κόσμο της business κυκλοφορεί ένα σύγχρονο γνωμικό που λέει “If it’s not a “hell yes”, then it’s a “no”. (Εάν δεν είναι ένα «πάμε φύγαμε» τότε είναι «όχι»). Τι σημαίνει αυτό; ότι

όταν «μπορεί» είναι πιο πολύ όχι, παρά ναι.

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και η αυτόματη αντίδρασή σας είναι «μπορεί» τσεκάρετε πρώτα εάν μπορείτε να τοποθετήσετε το task αργότερα και αν δουλεύετε για κάποιον άλλο τσεκάρετε τις αντιδράσεις σας και συνειδητοποιήστε που βρίσκεστε, τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε ρεαλιστικά να φέρετε εις πέρας. Το πρώτο βήμα σε όλες τις αποφάσεις είναι να βλέπουμε καθαρά την αλήθεια μας. Μπορούμε; Αν ναι, καλώς. Αν όχι, πρέπει να μάθουμε να το λέμε.

3. Δουλεύετε λιγότερο, κάνοντας περισσότερα

Φαντάζομαι ότι αυτό που κάνετε έχει άμεση σχέση με άλλους ανθρώπους (το αφεντικό σας, το συνεργάτη σας, τους πελάτες σας, ή τους υπαλλήλους σας) και άρα έχετε δεσμεύσεις που καθορίζουν το πρόγραμμά σας. Έχετε όμως σκεφτεί το βαθμό διαθεσιμότητάς σας και την οργάνωση, ή ακόμη καλύτερα την οριοθέτηση του πώς οι άλλοι ξοδεύουν το δικό σας χρόνο; Για παράδειγμα: δηλώνετε διαθεσιμότητα και σε συναντήσεις και αποφάσεις όλων και παντού, συνεργατών και πελατών. Σίγουρα σε κάποιες από αυτές μπορείτε να δημιουργήσετε ένα «μαξιλαράκι», δηλαδή κάποιον που θα παρακολουθήσει στη θέση σας και θα σας πει σε 10 λεπτά αυτό που έγινε σε 60. Επιλέξτε για αρχή δραστηριότητες που εμπλέκουν συνεργάτες και υπαλλήλους, έτσι, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: και αναθέτετε και δραστηριοποιείτε κάποιον άλλο να αναλάβει ευθύνη.

4. Ο τρόπος που ξεκινάτε την ημέρα σας προδιαγράφει πώς θα εξελιχτεί: ξεκινήστε με 10 λεπτά έντονης σκέψης των θετικών σας στόχων και η ημέρα θα κυλήσει θετικά. Ξεκινήστε τσεκάροντας τα μαιλ σας και η μέρα θα τρέξει με περισσότερο άγχος

Για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατό περισσότερο την ημέρα σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, έστω και υποτυπωδώς είναι να την προγραμματίσετε, πώς θα είναι πάνω- κάτω; Εννοείται ότι συμβαίνουν απρόοπτα και το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και οι στόχοι παραγωγικότητας πάνε … βόλτα, όπως και το δικό μου συχνά. Παρόλα αυτά χαράζοντας μια βάση, ένα σκελετό προγράμματος στο οποίο σημειώνετε τις προτεραιότητες της κάθε ημέρας, και τις προτεραιότητες της κάθε εβδομάδας, αυτό σας φέρνει λίγο πιο κοντά στην παραγωγικότητα που τόσο επιθυμείτε.

Το χάος δεν μπορείτε να το δαμάσετε, δοκίμασαν άλλοι πριν από εσάς και κάηκαν πριν από εσάς, μπορείτε όμως να δαμάσετε και να ελέγξετε απόλυτα τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτό.

5. Βάλτε όρια και τηρείστε τα.

Τα όρια είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνεις σκυλί και παιδί, με αυτά τα ίδια όρια πορεύεσαι και στα υπόλοιπα δηλαδή στη δουλειά, μόνο που τα όρια στη δουλειά είναι τα όρια που τοποθετείς στον εαυτό σου σε σχέση με τη δουλειά. Μην σπεύσετε να αντιδράσετε γιατί δεν χρειάζεται τα όρια να είναι ούτε ανελαστικά, ούτε μη ρεαλιστικά. Δημιουργώντας χώρο στον οποίο θα ζείτε τη ζωή σας παράλληλα με κάθε επαγγελματικό σας σχέδιο, είτε είναι μια δουλειά, είτε ένα ρίσκο, είτε μια βαθύτερη επαγγελματική σύνδεση με ανθρώπους ή projects, μην ξεχνάτε ποτέ το πλαίσιο. Εάν κάποιος σας χρειάζεται επειδή του προέκυψε κάτι, έχετε πρόχειρη τη στολή του superman ή της superwoman και βοηθήστε τον. Όμως, εάν αυτό που μόλις περιέγραψα αποκτά διαστάσεις ρουτίνας και καταλήγει να σας δαπανά όλο το χρόνο σας και να σας κάνει να νιώθετε υπερφόρτωση, τότε πρέπει να δράσετε. Μια καλή ιδέα είναι να δωρίσετε τη στολή του superman στον άνθρωπο αυτό και να του εξηγήσετε πώς να πετάει μόνος του.

6. Μειώστε το τηλέφωνο

Γνωρίζετε ότι ο μέσος ενήλικας αγγίζει το κινητό του 80 φορές την ημέρα; Όσο κι αν σκεφτώ, δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο που μπορεί κάποιος να σας πείσει να κάνετε περισσότερες φορές την ημέρα οικειοθελώς… Ούτε φαγητό, ούτε αγκαλιά, ούτε καν χαμόγελο.

Τα τηλέφωνά μας μπορεί να είναι το τελειότερο εργαλείο που ανακαλύφθηκε για να σώσει τον μικρομεσαίο, αλλά έχει προ πολλού ξεπεράσει τη χρήση του «εργαλείου» και έχει γίνει αξεσουάρ για να μην πω… ψύχωση. Αν έχετε κέφι να πολεμήσετε αυτό από τα 7 που σας προτείνω, πάρτε και μια άσκηση επιστροφής στα παραδοσιακά: Αρχίστε να αγοράζετε εφημερίδα και κόψτε τις ειδήσεις από το κινητό. Αγοράστε ένα ξυπνητήρι και αφήστε το κινητό σας εκτός κρεβατοκάμαρας. Αγοράστε ένα κομπιουτεράκι, ξέρετε από αυτά που η γιαγιά μπέρδευε κάποτε με το κοντρόλ της τηλεόρασης. Προμηθευτείτε χαρτί και μολύβι και κάνετε εκεί τις σημειώσεις σας αν τα είχατε γυρίσει όλα σε ηλεκτρονικά. Που ξέρετε; Μπορεί να κολλήσετε και σείς τη σύγχρονη τάση μιας μερίδας νέων που γυρνούν στην παράδοση των χειροκίνητων.

7. Αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας πριν φανούν τα συμπτώματα της εξάντλησης.

Μόνο εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε χρόνο για τον εαυτό σας. Σίγουρα βοηθάει να περιβάλλεστε από ανθρώπους της ίδιας κουλτούρας, δηλαδή ανθρώπους που δίνουν αξία στον άνθρωπο, σε ένα υγιές πρόγραμμα… η αλήθεια είναι όμως ότι μόνο εσείς μπορείτε να ελέγξετε το ημερολόγιό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, έστω και λίγο, κάθε μέρα. Και αντίστοιχα, μόνο εσείς γνωρίζετε την έλλειψη φροντίδας και την αρχή των συμπτωμάτων που αναφέρω στην αρχή… Να ξέρετε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύνεται επειδή ανακάλυψε κάποιος ένα μυστικό!

Η ισορροπία στον τρόπο ζωής δεν είναι ταλέντο, αλλά κάτι που αποκτάται και καλλιεργείται, άρα για να ζεις μια ζωή σε ισορροπία πρέπει να ανατρέχεις συχνά σε αυτά που σε επαναφέρουν στο δρόμο της ισορροπίας.

Και επίσης, όπως κάθε ικανότητα που αποκτούμε, θέλει δουλειά. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι καλό που πετύχατε έγινε χωρίς δουλειά, ή διατηρήθηκε χωρίς να δουλέψετε; Η ισορροπημένη ζωή τρέχει σαν τη ζωή. Τρέξτε πίσω της ή τρέξτε μαζί της. Η επιλογή είναι δική σας.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ