Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε περιφραστικοί μιλώντας σε κάποιον και να βλέπετε ότι θέλει να πάει κατευθείαν “στο ψητό”, ενώ κάποιες άλλες φορές με άλλους ανθρώπους γίνεστε άμεσοι και βλέπετε από την αντίδρασή τους ότι έπρεπε να έχετε περιμένει περισσότερο…

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν επικοινωνούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ταχύτητα, το μυαλό ή το συναίσθημά τους. Άρα, αντί να φέρεστε σε όλους με τον ίδιο «δικό σας» τρόπο, μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να μάθετε να διακρίνετε τον τρόπο εκείνο με τον οποίο ο συνομιλητής σας αισθάνεται πιο άνετα, και να προσαρμοστείτε σε αυτόν? Τουλάχιστον στην αρχική σας προσέγγιση θα σας βοηθήσει πολύ να γίνετε αποδεκτοί και αντιληπτοί. Παρακάτω θα σας εξηγήσω τους 4 βασικούς τύπους συμπεριφοράς των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούν μεταξύ τους. Μάθετε να τους αναγνωρίζετε στον εαυτό σας και τους άλλους και θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα των αρχικών σας προσεγγίσεων!

Το πρώτο στυλ συμπεριφοράς είναι ο Go-Getter. O Go-Getter είναι αεικίνητο επιχειρηματικό πνεύμα. Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα, λειτουργούν με γρήγορους ρυθμούς και είναι ανυπόμονοι. Θέλουν όλα να γίνονται άμεσα. Πηγαίνουν στα networking events  για να κερδίσουν περισσότερες δουλειές και τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους που θα παραβρεθούν εκεί. Οι Go-Getters πιστεύουν πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και πως είναι  ευκολότερο να ζητάς συγχώρεση παρά να ζητάς την άδεια για κάτι. Είναι τόσο επικεντρωμένοι στο στόχο, που μπορεί να δώσουν την εντύπωση πως είναι απόμακροι, κοιτούν πάντα τη γραμμή του τερματισμού και ξεχνούν πως τις περισσότερες φορές, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει.

Το επόμενο στυλ συμπεριφοράς είναι ο Promoter, ενεργός υποστηρικτής, κάποιος που πάντα παρακινεί τους γύρω του να υιοθετήσουν ή να πιστέψουν σε προιόντα η υπηρεσίες στα οποία οι ίδιοι πιστεύουν. Οι promoters είναι συνήθως πολύ θετικά άτομα, και τους αρέσει να ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αποφεύγουν τις συγκρούσεις και βρίσκουν διασκέδαση σε ότι κάνουν. Πηγαίνουν στα networking events  για να περάσουν ωραία, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να μιλήσουν στους φίλους τους, και θέλουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή όπου και να πηγαίνουν. Οι promoters προτιμούν να βγαίνουν για φαγητό με πελάτες παρά να δουλεύουν στο γραφείο. Είναι ονειροπόλοι και άνθρωποι των ιδεών, είναι ιδανικοί για να κάνουν τους άλλους να ενθουσιάζονται με το όραμά τους. Παίρνουν ρίσκα και δεν είναι αναλυτικοί, βασίζουν πολλές από τις αποφάσεις τους στη διαίσθησή τους.

Το τρίτο στυλ συμπεριφοράς είναι ο Nurturer. ΟΙ άνθρωποι αυτοί θέλουν να φροντίζουν και να βοηθούν τους άλλους να αναπτυχθούν. Είναι πάντα ευγενικοί υπομονετικοί και πράοι, πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και είναι πολύ καλοί ακροατές. Τους αρέσουν τα πράγματα που δεν κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς  (είναι διαφορετικοί από τους  Go-Getters και τους Promoters). Δεν τους αρέσει να πιέζονται για τίποτα, ούτε να βιάζονται και εκτιμούν πολύ τον ποιοτικό χρόνο με άλλους ανθρώπους.  Πηγαίνουν στα networking events  για να συναντήσουν τους ανθρώπους που ήδη ξέρουν, να γνωρίσουν μερικούς προσγειωμένους ανθρώπους, και να επικεντρωθούν στο να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους. Οι Nurturers έχουν την ικανότητα να ηρεμούν τους γύρω τους, είναι προσιτοί και εγκάρδιοι. Δημιουργούν ισχυρές σχέσεις με ανθρώπους οι οποίοι προτίθενται να είναι υποστηρικτικοί και αξιόπιστοι. Είναι πολύ καλοί ομαδικοί παίκτες αλλά δεν τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα. Είναι πιθανότερο να ανεχτούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον, παρά να πάρουν το ρίσκο μιας αλλαγής.

Το τελευταίο στυλ συμπεριφοράς είναι ο Examiner. Αυτός είναι ο τύπος ανθρώπου που επιθεωρεί ή/και αναλύει ανθρώπους, μέρη και αντικείμενα με λεπτομέρειες, και ταυτόχρονα ελέγχει τις ικανότητες και τις γνώσεις τους κάνοντας ερωτήσεις. Οι Examiners είναι συνήθως πολύ διεξοδικοί, αποτελεσματικοί και επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες της κάθε δουλειάς ξεχωριστά. Αναζητούν πληροφορίες και γνώσεις και τους αρέσει πάρα πολύ να ολοκληρώνουν και να «κλείνουν» τις υποχρεώσεις τους. Επειδή χρειάζονται πολλή πληροφορία, οι Examiners αργούν να πάρουν αποφάσεις  ειδικά σχετικά με τις άλλες κατηγορίες τύπων συμπεριφοράς, και έχουν μια τάση προς την τελειομανία. Είναι πολύ καλοί συνομιλητές εφόσον έχουν γνώσεις γύρω από το αντικείμενο της συζήτησης. Πηγαίνουν στα networking events  για να βοηθήσουν την επιχείρησή τους και να επιτύχουν το στόχο τους. Μόλις τον επιτύχουν συνήθως αποχωρούν και από το event όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Οι Examiners έχουν πάντοτε τον έλεγχο των συναισθημάτων τους και μπορεί να νιώσουν άβολα με ανθρώπους που είναι λιγότερο συγκρατημένοι και περισσότερο αυθόρμητοι όπως μπορεί να είναι πχ ένας Promoter. Πάντοτε βλέπουν τη σοβαρή και περίπλοκη πλευρά των πραγμάτων, αλλά η ευφυία και το πνεύμα τους, τους δίνει την μοναδική και ενδιαφέρουσα αίσθηση του χιούμορ που τους κάνει επιτυχημένους.

Μόλις ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε καλύτερα αυτούς τους 4 τύπους συμπεριφορών, θα είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσετε το στυλ κάποιου συνομιλητή σας, να προσαρμόσετε το στυλ σας στο δικό του και να τον κάνετε να νιώσει άνετα και ωραία ταυτοχρόνως. Το να το κατανοήσετε αυτό θα σας επιτρέψει να χτίσετε περισσότερες και ουσιαστικότερες επαγγελματικές σχέσεις που θα σας αποφέρουν περισσότερες συστάσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ