Υπάρχουν μερικά εργαλεία επικοινωνίας που μας κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη. Ένα από αυτά είναι η ελεύθερη εφαρμογή Whatsapp. Την κατεβάζετε στο κινητό σας, στο tablet ή ακόμη και στον υπολογιστή σας, αρκεί να αντιστοιχεί σε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Για όσους το χρησιμοποιείτε σήμερα θέλω να σας δώσω μερικά μυστικά του που ίσως δεν είχατε παρατηρήσει και πιστεύω οτι θα σας χρησιμεύσουν.

Μια εφαρμογή σαν το whatsapp θα σας λύσει τα χέρια για πολλούς λόγους:

 1. Γιατί όσοι την χρησιμοποιούν δεν χρεώνουν ή χρεώνονται κόστη των παραδοσιακών sms.

2. Εύκολα φτιάχνεις ομάδες στις οποίες βάζεις και έναν τίτλο και επικοινωνείς σε όλους ομαδικά κάτι.

3. Εύκολα στέλνεις φωτογραφίες και βίντεο, links και αρχεία, ατομικά ή ομαδικά.

4. Βλέπεις αν ο άλλος το έλαβε, πότε είναι ενεργός, και έτσι ξέρεις ότι συνεννοηθήκατε χωρίς να τον αποσπάσεις με απαντήσεις και λοιπά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το whatsap είναι εργαλείο για γρήγορες συνεννοήσεις. Στέλνοντας σοβαρό περιεχόμενο όπως αρχεία, επισυναπτόμενα και πράγματα που ο άλλος μετά πρέπει να διαχειριστεί και να μοιραστεί με την ομάδα του ή να προωθήσει, τον δυσκολεύεις περισσότερο παρά τον διευκολύνεις.

Διευκρινίζω ότι το προτείνω σαν λύση σε γρήγορες απλές συνεννοήσεις, δυαδικές ή ομαδικές. Δεν αντικαθιστά ούτε το email, ούτε την προφορική συνεννόηση ούτε την … επίσκεψη στο γιατρό (αυτό ήταν αστείο)

Για όσους γνωρίζετε ήδη το whatsapp και πιθανά το χρησιμοποιείτε ήδη, έχω μερικά χρήσιμα tips και μερικά που ίσως δεν γνωρίζατε και τα μοιράζομαι:

 1. Μπορείτε να κάνετε highlight, να κρατήσετε δηλαδή ένα μήνυμα ώστε να μην χαθεί στη ροή της επικοινωνίας. Πατάτε παρατεταμένα πάνω στο συγκεκριμένο μήνυμα και μόλις εμφανιστεί η λίστα επιλογών πατάτε το αστεράκι. Μετά το αναζητάτε στα favorites.
 2. Μερικές ώρες αφού στείλετε ένα μήνυμα μπορείτε να επιλέξετε να το σβήσετε για όλους. Διαφορετικά έχετε την επιλογή να το σβήσετε μόνο για εσάς ενώ οι παραλήπτες θα μπορούν να το βλέπουν.
 3. Μπορείτε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις εάν θέλετε να κατεβαίνουν στο τηλέφωνό σας οι φωτογραφίες και τα βίντεο που σας στέλνουν. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να μην τις βλέπετε πηγαίνοντας στο visibility of multimedia files πάλι στις ρυθμίσεις.
 4. Μπορείτε να δείτε τί ώρα διαβάστηκε το μήνυμα που στείλατε σε έναν αποδέκτη. Πατήστε πάνω στο μήνυμα και μετακινήστε το δάχτυλό σας προς τα αριστερά. Θα δείτε σαν να μεταφέρεται το μήνυμα προς τα αριστερά αποκαλύπτοντας την πληροφορία της ώρας που το μήνυμα στάλθηκε, λήφθηκε ή διαβάστηκε. Το ίδιο μπορείτε να δείτε πατώντας και στις τρείς τελείες πηγαίνοντας στις πληροφορίες.
 5. Αφού διαβάσετε ένα μήνυμα μπορείτε να το σημειώσετε ως «αδιάβαστο» ώστε να το διαχειριστείτε αργότερα και να μην ξεχαστεί. Πατήστε πάνω στο chat για μερικά δευτερόλεπτα και επιλέξτε “mark as unread”.
 6. Υπάρχει τρόπος να γράφετε έντονα γράμματα, πλαγιαστά και υπάρχει και τρόπος για να στείλετε διαγραφή κειμένου, δηλαδή έτσι. Θέλετε να μάθετε πώς; Ευκολάκι.
  • Για bold βάζετε πριν και μετά τη/τις λέξεις που θέλετε να γραφτούν bold έναν αστερίσκο, δηλαδή έτσι *bold*
  • Για πλαγιαστά, italics όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, βάζετε κάτω παύλα (underscore) πριν και μετά την/τις λέξεις    _λέξη ή λέξεις_
  • Για διαγραφή κειμένου (crossed out) βάζετε ~λέξη ή λέξεις~

Το whatsapp είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, και ως εργαλείο θέλει και αυτό να το χειριζόμαστε με τη γνωστή και πολυσυζητημένη σε αυτό το blog, ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σημαίνει να σκέφτομαι πώς νοιώθει, καταλαβαίνει, βολεύεται, επικοινωνεί ο άλλος και να προσαρμόζομαι σε αυτό με στόχο τη δημιουργία αρμονίας στη συνεννόηση. Που σημαίνει ότι η επικοινωνία είναι κάτι που πρέπει να διευκολύνει και τις δύο πλευρές. Γι αυτό όταν προσκαλείτε κάποιον σε ένα μέσο συνεννόησης βεβαιωθείτε ότι μπορεί και θέλει. Αλλιώς και η ζωή σας δεν θα διευκολυνθεί, και θα δυσκολέψετε πιθανά κάποιον που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Γενικά καλό είναι να μην θεωρούμε δεδομένα για τον άλλο αυτά που είναι για εμάς δεδομένα.

Και το μήνυμα αυτό το απευθύνω πρώτα στον εαυτό μου. Το δε αυτό blogpost το αφιερώνω στον φίλο μου και καλό συνεργάτη Ανδρέα Γιουρμετάκη που τον έχω ταλαιπωρήσει τώρα τελευταία με τα πολλά μηνύματα στο whatsapp.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ