Οι θετικές αξιολογήσεις πελατών σας είναι πάντα ένας σύγχρονος & επαγγελματικός τρόπος να επικοινωνείτε την αξία σας, με την έννοια ότι μιλούν τα αποτελέσματα της δουλειάς σας και η διαφορά που κάνετε στις ζωές των ανθρώπων. Ανάλογα με το επάγγελμά σας και με την αυτοματοποίηση που σηκώνει ή που έχετε εφαρμόσει ως στρατηγική, ένα καλογραμμένο email είναι ένας από τους καλούς τρόπους να ζητάτε αξιολόγηση από τους πελάτες σας αφού ολοκληρώθηκε η δουλειά που κάνατε γι αυτούς. Στα παρακάτω άρθρα έχω συμπεριλάβει μερικά templates που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο να γράφετε τα δικά σας email, παρόλα αυτά υπάρχει στρατηγική που καλό είναι να λάβετε υπόψη σας πριν καταφύγετε σε υποδείγματα.

Ο καλύτερος τρόπος να ζητάτε αξιολόγηση εξαρτάται από το τί δουλειά κάνετε, εξαρτάται από το τί είδους πελάτες έχετε, και εξαρτάται από εσάς και την κουλτούρα της εταιρίας σας.

1. Email

Είναι ο πιο γρήγορος, άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να ζητήσετε αξιολόγηση. Έστω και εάν έχετε ένα landing page στο οποίο μπορεί ο πελάτης να κάνει review τη δουλειά σας, επικοινωνήστε το με ένα προσωποποιημένο email καθοδηγώντας τον στο σωστό σημείο. Μπορείτε να βρείτε μερικά βοηθητικά templates παρακάτω, χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε τα δικά σας προσωποποιημένα email.

2. Sms, viber, ή άλλη μηνυματική τεχνολογία

Οι πελάτες λαμβάνουν δεκάδες, μην σας πώ εκατοντάδες email κάθε μέρα. Μπορεί το είδος των πελατών σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στο sms παρά στο email. Εξετάστε την περίπτωση αυτή υπολογίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών έχουν smartphone, άρα μπορεί το μήνυμα να τους ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά, στέλνοντάς τους στο σημείο που θέλετε ώστε να γράψουν την αξιολόγηση.

3. Link στο website σας

Κάνετε το απλούστατο: βάλετε σε εμφανές σημείο της αρχικής σελίδας σας το σύνδεσμο με τα review πελατών. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε δύο πράγματα: πρώτον, τους προτείνετε να σας ανακαλύψουν μέσα από τις μαρτυρίες των ικανοποιημένων πελατών σας, δεύτερο τους ζητάτε να γίνουν και αυτοί μέλη της παρέας του fun club της ποιότητάς σας!

Θα ανακαλύψετε ότι αυτός ο σύνδεσμος είναι πολύ χρήσιμος, και τότε είμαι σίγουρη ότι θα τον προσθέσετε και στο blog σας – εάν έχετε- στη φόρμα επικοινωνίας, ως και στα έντυπά σας/ εάν έχετε.

4. Προσωπικά

Εάν η δουλειά σας αφορά πιο προσωπικές σχέσεις με τον πελάτη, ζητήστε το προφορικά στην τελευταία σας συνάντηση, επιλέγοντας τη σωστή στιγμή η οποία βρίσκεται ακριβώς ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Αυτή η λύση συνιστάται σε επαγγελματίες και επαγγέλματα που έχουν προσωποπαγή εξυπηρέτηση όπου ένα email θα ήταν τουλάχιστον «περίεργη» προσέγγιση. Εάν αυτός είναι ο τρόπος που σας ταιριάζει, τότε χρειάζεστε μέθοδο γιατί αποκλείεται να πάρετε την αξιολόγηση επί τόπου. Ενημερώστε τον πελάτη που σας είπε ότι ναι, θα σας γράψει testimonial, ότι θα λάβει μαιλ από εσάς με το link, και ρωτήστε τον αν θέλει να του το θυμίσετε.

Μην ξεχνάτε δύο πράγματα:

1. Κάνοντας follow up στα βήματα επικοινωνίας είστε πάντα κερδισμένοι.
2. Πάντα να λέτε στον άλλο ότι θα του κάνετε follow up, άρα να περιμένει το τηλέφωνό σας και να «απενοχοποιείται» η διαδικασία.

5. Αποδείξεις/ τιμολόγια

Ξέρετε ότι έχετε στη διάθεσή σας πολλά προωθητικά υλικά στα οποία μπορείτε να γράψετε ένα ωραίο μήνυμα που να ωθεί τον χαρούμενο πελάτη σας online να το δηλώσει; Η απόδειξη που θα του δώσετε στο χέρι, κάτι που όλοι κοιτάζουμε πλέον στις μέρες μας, είναι μέρος των διαδικασιών, για σκεφτείτε όμως στη δική σας επιχείρηση να έχει ένα ωραίο μήνυμα που να ωθεί τον πελάτη στο σύνδεσμο που θα γράψει για εσάς;

6. Social Media

Τι πιο αποτελεσματικό από τα social media ή άλλες ειδικές πλατφόρμες (πχ ταξιδιωτικού περιεχομένου) μέσα στις οποίες χτίζετε σχέσεις με το κοινό σας; Αν επικοινωνείτε τη δουλειά σας μέσω των social, εκεί θα βρείτε τα εργαλεία για να ζητάτε και να αποθηκεύετε τις αξιολογήσεις που θα σας γράφουν. Αντίστοιχα και η google δίπλα στο location που βρίσκεστε, εάν είστε φυσικό κατάστημα.

Στην περίπτωση των social media καλό θα είναι να κρατάτε τις αξιολογήσεις των πελατών σας, και ίσως να τους κατευθύνετε με κάποιο τρόπο (αν όχι όλους, κάποιους από αυτούς) στην εταιρική σας σελίδα.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το facebook ανήκει σε άλλον, όχι σε σας. Αρα, καλή η αποθήκευση της φήμης σας σε μια από τις σελίδες του, αλλά επειδή η φήμη σας αποτελεί δικό σας περιουσιακό στοιχείο, φροντίστε να την έχετε και σε back up για πάν ενδεχόμενο.

7. Εκδήλωση με πελάτες!

Αν η δουλειά σας περιλαμβάνει την πρόσκληση των πελατών σας σε κάποιου είδους event, συνέδριο, ή ίσως και online forum, τότε αυτή η διοργάνωση ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να ζητήσετε αξιολόγηση. Και σε αυτή την περίπτωση, προσαρμόστε τον τρόπο που θα ζητήσετε μια μαρτυρία στον πελάτη που θα σας τη δώσει, έστω κι αν χρειάζεται να δυσκολευτείτε περισσότερο. Καλό είναι να θυμόμαστε συχνά ότι τα θετικά σχόλια και οι μαρτυρίες πελατών αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησής μας, άρα τα διαχειριζόμαστε με προσοχή και σεβασμό, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του πελάτη μας.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ