Οι εκδηλώσεις networking είναι εκείνες που οι άνθρωποι συνήθως πηγαίνουν με τον σκοπό να δικτυωθούν επαγγελματικά. Χειραψίες, νέες γνωριμίες, ανταλλαγή καρτών και σύντομες κουβέντες μεταξύ ανθρώπων που συναντιόνται για πρώτη ή όχι πρώτη φορά, μια διαδικασία στην οποία καλό είναι να γίνει κανείς expert, ειδικά αν έχει σκοπό να παρακολουθεί πολλές τέτοιες εκδηλώσεις. Γίνε ειδικός λοιπόν, ώστε να μην χάνεις το χρόνο σου. Και τι εννοώ μην χάνεις το χρόνο σου;

Στις εκδηλώσεις networking δεν πηγαίνεις προκειμένου να πουλήσεις αυτό που κάνεις σε όποιον βρείς. Πηγαίνεις προκειμένου να δημιουργήσεις νέες επαφές, ώστε να μπορείς στη συνέχεια να τις καλλιεργήσεις και έτσι να μεγαλώσεις τον κύκλο σου. Αξιοποίησε τις συμβουλές μου και θα δεις το επαγγελματικό σου προφίλ να αλλάζει στα μάτια των άλλων γύρω σου:

  1. Φτάσε νωρίς – μετά από κάποια ώρα ο κόσμος έχει ζαλιστεί από τα νέα πρόσωπα και λειτουργεί με κούραση.
  2.  Ντύσου καλά στις εκδηλώσεις networking. Μακώ μπλουζάκι ή πουκάμισο με σηκωμένα τα μανίκια είναι για βόλτα με τους φίλους σου, όχι για business networking event έστω και αν η δουλειά σου απαιτεί casual εμφάνιση. Στις εκδηλώσεις networking «φοράς» την ενδυμασία του networking, όχι της δουλειάς ή του στυλ σου.
  3. Έχε μαζί σου back up επαγγελματικές σου κάρτες. Στις εκδηλώσεις με σκοπό το networking χρειάζεσαι τουλάχιστον 50 κάρτες σου. Μπορεί και να μην τις χρησιμοποιήσεις, αλλά καλό είναι να τις έχεις, ο κόσμος είναι εκεί γι αυτό το σκοπό, άρα ανταλλάσσει στοιχεία πολύ πιο εύκολα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.
  4. Βάζε στην αριστερή τσέπη τις δικές σου κάρτες και στη δεξιά αυτές που λαμβάνεις από τους άλλους. Εχω δεί άνθρωπο να δίνει κατά λάθος κάρτα άλλου.
  5. Αν σου δώσουν ταμπελάκι στην είσοδο μην το βάλεις στην τσέπη σου. Μπορεί να θεωρείς ότι σε μεταμορφώνει σε προιόν με ετικέτα, αλλά δεν ισχύει. Κάποιοι από τους διοργανωτές μπορεί να σκέφτονται να σου συστήσουν κάποιους του επαγγελματικού σου χώρου και να μην σε βρίσκουν. Κάποιος που συστήθηκες κάποια στιγμή μπορεί να σε αναζητά να σου γνωρίσει κάποιον και να μην σε θυμάται καλά. Εάν είσαι γυναίκα, φρόντισε να κρεμάσεις το ταμπελάκι σε σημείο που να μην φέρνεις τους άλλους σε δύσκολη θέση. Θυμήσου: εάν το ταμπελάκι δεν στέκεται σε αυτό που φοράς, δεν φταίει το ταμπελάκι, μάλλον φοράς λάθος ρούχο για την περίσταση.
  6. Πιες κάτι χωρίς αλκοόλ από αυτά που προσφέρονται. Στις εκδηλώσεις networking υπάρχει μια σχετική φασαρία από τους ανθρώπους που συνομιλούν, άρα όταν χρειαστεί να πλησιάσεις τον συνομιλητή σου προκειμένου να σε ακούει, δεν θέλεις να σε προδώσει η αναπνοή σου. Το ίδιο και το κέφι σου.
  7. Φρόντισε να είσαι χορτάτος. Το focus σε ένα επαγγελματικό event δεν είναι στο στομάχι, τα χέρια σου ας μην έχουν φαγητά, και ας μην διακινδυνεύσεις να χαμογελάς με ένα κομμάτι μαρούλι από το καναπεδάκι που τσίμπησες!
  8. Αν πας στην εκδήλωση παρέα με κάποιον άλλο, φρόντισε να είναι κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα στο networking και κάποιος που να γνωρίζει καλά τι κάνεις, πόσο καλός είσαι και τι επαφές σου είναι χρήσιμο να κάνεις. Είναι πάντα πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό να μιλάμε για τους άλλους παρά για τον εαυτό μας, και όταν είναι στοχευμένο αυτό που λέει κάποιος για εμάς δημιουργεί το σωστό ενδιαφέρον στους τρίτους. Εάν ο άλλος είναι πιο έμπειρος από εσένα στο networking θα σε βοηθήσει και στο να μην μείνετε και μιλάτε μεταξύ σας όλη τη βραδιά.
  9. Στις εκδηλώσεις networking πηγαίνουν όλοι για να κάνουν πολλές μικρές συζητήσεις, άρα αν εσύ βρήκες κάποιον που σε ενδιαφέρει φρόντισε να μην τον μονοπωλήσεις και χρειαστεί να σε σταματήσει ώστε να πάει παρακάτω. Κράτα τη σωστή αναλογία χρόνου ώστε να προλάβεις να κλείσεις την κουβέντα με αυτό στο οποίο θέλεις να καταλήξεις.
  10. Κάνε καλή προετοιμασία πριν πας σε μια εκδήλωση networking, αν υπάρχει λίστα καλεσμένων και έχεις πρόσβαση μελέτα τους 2, 3 το πολύ 4 ανθρώπους που θέλεις να στοχεύσεις να γνωρίσεις και κάνε έρευνα γι αυτούς μέσω συνεργατών ή απλά μέσω google. Θα βρείς σίγουρα κάτι καλύτερο να τους πεις από τον καιρό, ώστε να ανοίξεις κουβέντα.
  11. Έχε ένα – κατά προτίμηση καλό- στυλό στην εσωτερική τσέπη από το σακάκι σου, ή αν είσαι κυρία στην τσάντα που κρατάς ώστε να το πιάνεις εύκολα. Από τους 20-30 ή 50 ανθρώπους που θα χαιρετήσεις και θα ανταλλάξεις κάρτες, σίγουρα θα παρουσιαστούν ένας, 2 ή 3 που θα θέλεις να δώσεις προτεραιότητα στην επικοινωνία. Πώς θα ξεχωρίσεις την κάρτα τους? Σημείωσε Α, Β, ή Γ ανάλογα με το πόσο άμεσο κρίνεις (ή έχεις συμφωνήσει μαζί τους) να είναι το follow up.
  12. Υπάρχει μια «χρυσή συνταγή» στο follow up μετά από μια νέα γνωριμία: λέγεται 24-7-30. Σε 24 ώρες από την αρχική γνωριμία στείλε ένα μαιλ για κάτι που έχεις υποσχεθεί να ενημερώσεις, σε 7 ημέρες κάνε επαφή με τον άλλο στα social media, και το ιδανικό: εντός 30 ημερών βρές μια πρόφαση για να επικοινωνήσεις ή συναντήσεις τον άλλο μέσω της κοινής επαφής, μέσω της πρόσκλησης που υποσχέθηκες ότι θα στείλεις, μιας πληροφορίας που δεσμεύτηκες να προσφέρεις ή κάτι άλλο χρήσιμο για τον άλλο. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι μπήκες στη σφαίρα γνωριμιών του άλλου και μπορείς να ξεκινήσεις να καλλιεργείς την επαφή.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ