Όταν δεν έχεις εμπειρία στα networking events το πρώτο που σου συμβαίνει είναι ότι … ζαλίζεσαι. Δεν θυμάσαι ποιος ήταν ποιος, σε ποιόν είπες ότι θα του τηλεφωνήσεις αύριο, ποια κάρτα αντιστοιχεί σε αυτόν που ενδιαφέρθηκε θερμά γι αυτά που λέγατε, κ.ο.κ…

Την πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα μεγάλο συνέδριο του εξωτερικού με αντικείμενο το networking είχα μαζέψει τόσο πολλές κάρτες από ανθρώπους που γνώριζα πρώτη φορά που δεν μπόρεσα να αξιοποιήσω ούτε το 1%.

Έχω 3 απλές συμβουλές για το πώς διαχειρίζεστε το θέμα business card:

  1. Σε ένα networking event φοράμε σακάκι. Ένα σακάκι έχει αριστερή και δεξιά τσέπη. Στην αριστερή τσέπη έχουμε τις δικές μας κάρτες και στη δεξιά βάζουμε τις κάρτες που μας δίνουν. Αν για κάποιο λόγο δεν σας αρέσει το αριστερά δεξιά μου, αλλάξτε το. Κάνετε πάντα όμως το ίδιο. Θα με θυμηθείτε!
  2. Έχετε πάντα ένα καλό στυλό τσέπης. Καλό στυλό δεν είναι μόνο αυτό που γράφει (σημαντικό και αυτό) αλλά ένα αντικείμενο γραφής του αντίστοιχου επαγγελματικού ύφους με το δικό σας. Με το στυλό ή μολύβι αυτό, σημειώνετε στην κάρτα που λάβατε:
        A – Αν η επαφή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και απαιτείται (ή έχετε συμφωνήσει) άμεσο follow up.
       B – Όταν η επαφή έχει γενικό ενδιαφέρον, ή σε δευτερεύοντα χρόνο
       C – Όταν δεν βλέπετε πιθανή επαφή με αυτόν που ανταλλάξατε κάρτα, δεν έχει ή έχετε άμεσο ενδιαφέρον και γενικά όταν απλά κρατάτε τα στοιχεία για μελλοντική πιθανή αξιοποίηση.
  3. Δίνουμε την κάρτα μας και λαμβάνουμε αντίστοιχα όχι ως ένα είδος παιχνιδιού ανταλλαγής, αλλά ως προιόν «υπόσχεσης» για follow up. Με αυτή τη λογική σε μια εκδήλωση δεν «σαρώνουμε» ποτέ το χώρο συλλέγοντας κάρτες με ανθρώπους που δεν μας θυμούνται, ούτε μοιράζουμε τις δικές μας αντίστοιχα άσκοπα. Ο σωστός networker κάνει 5λεπτες έξυπνες συζητήσεις με περισσότερους ανθρώπους, ανοίγοντας μικρά «παράθυρα επικοινωνίας» μέσα στο χώρο, και δίνοντας υποσχέσεις για άμεση επικοινωνία σε επιλεγμένους ανθρώπους τους οποίους έχει οργανωθεί από πριν να γνωρίσει, να συζητήσει και να μπορέσει να κάνει follow up.

Ο ύψιστος χρυσός κανόνας των networking events είναι ότι η ουσία τους δεν βρίσκεται στο ίδιο το event αλλά στους δύο χρόνους που το περιβάλλουν: το ΠΡΙΝ από αυτό, και το ΜΕΤΑ. Εχετε προετοιμαστεί σωστά στο τι θα λέτε, ποιους στοχεύετε να γνωρίσετε/ μιλήσετε, σε τι follow up promise θα κατευθύνετε τη συζήτηση; Αυτή θα είναι η επιτυχία.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ