Η δικτύωση είναι η βιτρίνα της προσωπικότητας του επαγγελματία. Πώς φαντάζεστε μια βιτρίνα καταστήματος; Η συμπεριφορά σας στη δικτύωση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στο πώς θα σας αντιμετωπίσει κάποιος.

Πριν σας γνωρίσει κάποιος, δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα. Η αναγνωρισιμότητα τροφοδοτείται με παρουσία, ενημέρωση, επανάληψη και συνέπεια. Το ίδιο και η αξιοπιστία, μόνο που αυτή έπεται της αναγνωρισιμότητας.

Η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό συστατικό της αναγνωρισιμότητας και της αξιοπιστίας.

Ας δούμε πώς είναι ο συνεπής:

 1. Λαμβάνει πρόσκληση και απαντάει εντός των χρονικών ορίων θετικά η αρνητικά.
 2. Ο συνεπής,- αν του τύχει κάτι ξαφνικό που δεν του επιτρέψει να παραστεί ενώ έχει απαντήσει αρχικά θετικά-, στέλνει μήνυμα.
 3. Ο συνεπής λέει ευχαριστώ στο κάλεσμα, πριν ακόμη απαντήσει αν αποδέχεται την πρόσκληση. Μια απάντηση με ένα «ευχαριστώ πολύ» είναι εύκολη και πιάνει πάντα τόπο.
 4. Όταν γνωρίσετε έναν συνεπή networker, μέσα σε 24 ώρες από τη γνωριμία σας θα λάβετε κάτι από αυτόν με ένα προσωπικό ευγενικό μήνυμα, δεν εννοώ λουλούδια, το πιθανότερο είναι να λάβετε ένα ευγενικό σύντομο email. Χωρίς διαφήμιση!
 5. Ο συνεπής networker θα φροντίσει να μάθει έγκαιρα τη διάρκεια της εκδήλωσης, το πρόγραμμα, ποιους θα συναντήσει εκεί, γενικά θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο του, άρα πριν σας απαντήσει θετικά ή αρνητικά θέλει να έχει πληροφορίες. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσετε!
 6. Ο συνεπής θα έρθει στην ώρα του και θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα κάνοντας τα σωστά πράγματα στη σωστή στιγμή: στο open networking θα συστήνεται σε ανθρώπους χωρίς να τους μονοπωλεί, θα σέβεται τους ομιλητές και δεν θα μιλάει, δεν θα παίζει με το κινητό του, και θα φύγει κατά τη λήξη της εκδήλωσης και όχι στη μέση.
 7. Ο συνεπής λέει κάτι και το κάνει, άρα θα κάνει και σωστό follow up. Ο συνεπής εκτός από συνέπεια ως προς τη διοργάνωση θα δείξει και συνέπεια ως προς το κοινό που θα γνωρίσει.


Ηθικό δίδαγμα 1
Αν είστε συνεπής, όλες οι διοργανώσεις θα σας προσκαλούν, γιατί θέλουν ανθρώπους σαν εσάς.

Ο ασυνεπής είναι αυτός που:

 1. Αποδέχεται την πρόσκλησή σας, αλλά δεν έρχεται, ούτε καν σας ειδοποιεί.
 2. Ο ασυνεπής, είτε ανοίγει τα mail του είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό. Καμία αντίδραση.
 3. Όταν δώσετε την κάρτα σας στον ασυνεπή ξεχάστε τη. Το πιθανότερο είναι να τη χρησιμοποιήσει μόνο εάν πιστέψει ότι μπορεί να αγοράζετε αυτό που πουλάει.
 4. Ο ασυνεπής είναι αυτός που δεν ακολουθεί συστήματα, άρα το πιθανότερο είναι να αργήσει, να μιλάει σε λάθος στιγμές, να γίνει ως και αγενής.
 5. Ο ασυνεπής συνήθως είναι αυτός που έχει λιγότερο ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, δηλαδή αυτός που ενδιαφέρεται ελάχιστα ή καθόλου για τον συνομιλητή του, και έτσι αντιδρά σε καταστάσεις άναρχα και προκαλεί σύγχυση περισσότερο παρά αρμονία, άρα δεν είναι καλός στη δικτύωση.


Ηθικό δίδαγμα 2
Αν είστε ασυνεπής υπάρχει ελπίδα: Η ασυνέπεια είναι το σύνολο των αγχωμένων συμπεριφορών σας που έχουν γίνει «κακές συνήθειες». Το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε κάτι στη δικτύωσή σας είναι να καταλάβετε τις αδυναμίες σας και να αρχίσετε να τις διορθώνετε.

Πώς διορθώνεται μια κακή συνήθεια; Δημιουργείτε μια καλή συνήθεια, και αρχίζετε να επενδύετε στην καλή συνήθεια όλη την ενέργειά σας. Σιγά σιγά, η κακή συνήθεια θα σταματήσει να λειτουργεί και σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει πιά.

Ξεκινήστε από τρία απλά βήματα:

1. Αμέσως μόλις λάβετε μια πρόσκληση απαντήστε:

 • Σας ευχαριστώ πολύ
 • Κάνετε μια υπενθύμιση να απαντήσετε εντός 48 ωρών εάν θα πάτε ή όχι. Έστω κι αν ξεχάσετε το δεύτερο βήμα (να απαντήσετε) θα έχει λειτουργήσει πολύ θετικά το ευχαριστώ, άρα δεν θα σας θεωρήσουν ασυνεπή.

2. Όταν λαμβάνετε την κάρτα κάποιου αφιερώστε λίγο χρόνο εντός 12-24 ωρών και γράψτε του ένα προσωπικό email. Έτσι θα ξεχωρίσετε από όλους τους άλλους που γνώρισε στην εκδήλωση και θα δείξετε εμπειρία και συνέπεια.

3. Όταν μιλήσετε με κάποιον και του πείτε: Θα σου στείλω ένα δείγμα, κάντε το. Εάν υποσχεθείτε να τηλεφωνήσετε, τηλεφωνήστε. 

Η συνέπεια είναι ανεξίτηλο στοιχείο στη μνήμη των ανθρώπων. Και όσο πιο ασυνεπείς είναι οι άνθρωποι γύρω σας, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η διαφορά σας από τους υπόλοιπους και θα σας ξεχωρίσουν γι αυτό, πριν ακόμη σας γνωρίσουν καλά. 

Καλή επιτυχία!

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ