Το νόημα δεν είναι τι ξέρεις ή ποιον ξέρεις, αλλά πόσο καλά γνωρίζεσαι με κάποιον.

Οι άνθρωποι που βρίσκουν χρήσιμη τη δικτύωση συνήθως πιστεύουν ότι «Όσο πιο πολύ κόσμο γνωρίζεις, τόσο πιο δυνατό είναι το δίκτυό σου».

Πράγματι ο αριθμός των ανθρώπων που συναντάς είναι σημαντικό στοιχείο, υπάρχει όμως ένα ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο από την ποσότητα, και αυτό είναι η ποιότητα των ανθρώπων και η ποιότητα των σχέσεων. Σε αυτή τη διαφοροποίηση συνήθως οι άνθρωποι με κοιτούν περίεργα γιατί στις business πιστεύουμε ότι και το μέγεθος του δικτύου είναι ένα παιχνίδι αριθμών.

Το networking δεν είναι ένα παιχνίδι αριθμών, και επειδή μας αρέσει η λέξη «παιχνίδι» θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύ ένα παζλ. Είναι ένα ανθρώπινο παζλ όπου άνθρωποι χτίζουν σχέσεις με ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά τους μέσα στο κοινωνικό δίκτυο και με τους οποίους βρίσκουν κάποια κοινά ή έναν τρόπο να συνεννοηθούν.

Μόνο όταν βρίσκω τον τρόπο να καλλιεργώ διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις με διάφορους ανθρώπους δυναμώνω το δίκτυό μου. Και πώς γίνεται αυτό αποτελεσματικά; Δημιουργώντας νησίδες ανθρώπινων σχέσεων μέσα στη θάλασσα των επαφών.

Γι αυτό και ο αγαπημένος μέντοράς μου στο networking Ivan Misner λέει…

Dr Ivan Misner, Best Selling Author, Networking Expert, Founder of BNI

«Αν το δίκτυό σου απλώνεται ένα μίλι αλλά το βάθος του είναι μία ίντσα, δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματικό»

Αυτό που έχει νόημα είναι να έχεις ένα δίκτυο που να είναι και ευρύ και βαθύ, και μήκος και βάθος! Και πώς γίνεται αυτό; Κάνεις επαφές, αλλά παράλληλα δουλεύεις επιλεκτικά κάποιες από αυτές ώστε να γίνουν σχέσεις, και έτσι καταλήγουμε στο ότι η ποιότητα του δικτύου είναι όσο σημαντική (αν όχι περισσότερο σημαντική) από την ποσότητά του.

Αυτό δε σημαίνει ότι ένα μικρό δίκτυο είναι πιο αποτελεσματικό από ένα μεγάλο δίκτυο, ούτε ότι ένα μικρό επιλεκτικό δίκτυο εξασφαλίζει την επιτυχία, σημαίνει όμως ότι ένα μεγάλο δίκτυο στο οποίο καλλιεργείτε «εστίες» ποιοτικών σχέσεων είναι ένα πολύ δυνατό προσωπικό δίκτυο σχέσεων.

Σκεφτείτε το λόγιο σαν τα δυό σας χέρια, και τα δύο είναι σημαντικά (νομίζω σε κανέναν δεν «περισσεύει» ένα από τα δύο του χέρια), όμως ένα από τα δύο είναι πιο δυνατό από το άλλο, και για να λειτουργείς αποτελεσματικά και να κάνεις πράγματα χρειάζεσαι και τα δύο, παρότι το ένα είναι πιο δυνατό μόνο του. Κάπως έτσι τοποθετείται η ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα στο networking.

Το νόημα δεν είναι τι ξέρεις ή ποιόν ξέρεις, αλλά πόσο καλά γνωρίζεστε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής σχέση.

Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να μετατρέψουν μια απλή επαφή σε δυνατή σύνδεση, και είναι απλό αν σκεφτείτε πόσα τηλέφωνα έχει ο μέσος επαγγελματίας περασμένα στο τηλέφωνό του, ή πόσες κάρτες έχει μαζέψει σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του…

Αυτό που έχει σημασία στην πραγματικότητα είναι πόσοι από όλους αυτούς που πιστεύετε ότι αποτελούν το δίκτυό σας θα ανταποκρίνονταν εάν μια ημέρα σηκώνατε το τηλέφωνο και τους ζητούσατε μια εξυπηρέτηση…

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ