Στις εκδηλώσεις networking υπάρχει πάντα ένα ποσοστό ανθρώπων που γυρνούν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, προσπαθώντας να πουλήσουν αυτό που κάνουν. Και χάνουν το χρόνο τους.

Μια φορά που μιλούσα σε ένα τέτοιο event ρώτησα τον κόσμο εάν είχαν έρθει με σκοπό να πουλήσουν κάτι. Σήκωσαν τα χέρια περί το 80% των ανθρώπων. Οι υπόλοιποι προφανώς κρατούσαν κάτι και στα δύο τους χέρια και δεν ανταποκρίθηκαν…

Αμέσως μετά τους ρώτησα πόσοι από αυτούς είχαν έρθει σήμερα με στόχο τους να αγοράσουν κάτι. Και τότε δεν σηκώθηκε κανένα χέρι, ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους…

Κανείς δεν πηγαίνει σε εκδηλώσεις networking για να αγοράσει κάτι.

Το networking και οι εκδηλώσεις ανοιχτού networking με προσκεκλημένους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν σκοπό τη γνωριμία μεταξύ των ανθρώπων. Και η γνωριμία απαιτεί επένδυση χρόνου και ενέργειας. Μου συμβαίνει πολύ συχνά να με συστήνουν σε έναν άνθρωπο που δεν έχω δεί ποτέ στη ζωή μου και εκείνος πριν καλά-καλά καταλάβει ακριβώς τι κάνω ή πριν ανιχνεύσει ποιες πιθανά θα ήταν οι αγοραστικές μου ανάγκες, να προσπαθεί έντονα να μου πουλήσει κάτι και να προσπαθώ να γλυτώσω.

Το networking δεν είναι πώληση – είναι δημιουργία σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και αποτελεί τη μόνιμη βάση πάνω στην οποία ένας επαγγελματίας καλλιεργεί τις επαφές του με την αγορά. Εάν δεν ξεχνάς αυτόν τον χρυσό κανόνα, δεν θα φέρεις και δεν θα βρεθείς σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να μεγαλώσεις τον κύκλο των επαγγελματικών σου γνωριμιών.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ