Αγαπητοί μου φίλοι της ΒΝΙ πόσο LinkedIn ήσασταν αυτόν το χρόνο;

Linked – in σημαίνει ο δικτυωμένος, και άραγε το χρησιμοποιήσατε σωστά ώστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές του; Όλα τα online networks είναι χρήσιμα και το πιο σημαντικό… εύκολα να διατηρήσεις, δεν απαιτούν μεγάλη επένδυση χρόνου και δίνουν μια εντύπωση για εσένα τον ίδιο ως άνθρωπο. Τι εντύπωση λοιπόν θέλεις να δίνουν; Αυτό εξαρτάται από εσένα. Εγώ θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με μερικές απλές συμβουλές.

Στη ΒΝΙ λέμε ότι «εάν νομίζεις ότι το networking διαρκεί όσο η εβδομαδιαία συνάντηση της ομάδας σου ΒΝΙ… τότε είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο, και κοιτώντας το μενού πιστεύεις ότι θα χορτάσεις». Κάνεις networking συνεχώς με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να έχεις ενεργή μια δυναμική εικόνα του εαυτού σου σε όλα τα κοινά και σε όλους τους πιθανούς ανθρώπους που θα θελήσουν να μάθουν ποιος είσαι και τι κάνεις.

Αφού σε γνωρίσει κάποιος λοιπόν, πχ σε μια συνάντηση της ΒΝΙ ή αλλού, σε μια κοινωνική συνάντηση, το πιθανότερο είναι ότι μετά θα επισκεφθεί το προφίλ σου στο LinkedIn. Εκεί θα πρέπει να δει περισσότερες πληροφορίες για εσένα. Μπορεί να του έχεις κάνει μεγάλη εντύπωση, ή αν σε γνώρισε σε meeting BNI να έχεις κάνει μία εκπληκτική παρουσίαση, αλλά συνοδεύεται αυτό και από ένα εντυπωσιακό προφίλ στο LinkedIn;

Μακάρι ναι, γιατί έχεις ήδη πετύχει το δύσκολο, κρίμα είναι να τον απογοητεύσεις σε κάτι το οποίο είναι μόνο θέμα οργάνωσης. To LinkedIn φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως ένα σημαντικό εργαλείο επαγγελματικής δικτύωσης. Είτε προσπαθείς να αυξήσεις την απήχησή σου, είτε προσπαθείς να βρεις περιεχόμενο και πληροφορίες, είτε εξερευνάς ευκαιρίες και προσλαμβάνεις ταλέντα, αυτό το εικονικό σημείο συνάντησης αποτελεί για πάρα πολλούς ανθρώπους την πρώτη εύκολη επιλογή. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ καλό λόγο να προσπαθήσεις να εξερευνήσεις εις βάθος όλα τα μέσα που σου προσφέρει το LinkedIn, έτσι ώστε να μπορέσεις με μεγαλύτερη ευκολία να χτίσεις, και εν συνεχεία να διαχειριστείς, ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα χαρακτηριστικά αλλάζουν συνεχώς, επομένως και η συμπεριφορά σου θα πρέπει να προσαρμόζεται αντιστοίχως: ακόμα και κάποιες πολύ καλές ιδέες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνουν ενοχλητικές στους άλλους χρήστες.

Τώρα βέβαια, το LinkedIn είναι ένα μέσο, ένα ηλεκτρονικό μέσο. Μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία και τον τρόπο με τον οποίο δύο άνθρωποι γνωρίζονται και εμπιστεύονται? όχι θα έλεγα, αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος, ο επαγγελματίας οφείλει να είναι «πολυφωνικός» να προβάλλεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα έτσι ώστε να μπορεί να τον βρεί οποιοσδήποτε πιθανός πελάτης.

Υπεραπλουστευμένα, αυτά είναι μερικά DO’S και DONT’S για σωστό networking στο LinkedIn:
• Επιχείρησε να κάνεις το προφίλ σου όσο πιο επαγγελματικό μπορείς. Χρησιμοποίησε μία σωστή φωτογραφία και κράτα το διαρκώς ενημερωμένο. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πάντα αυτές που μετράνε στις δουλείες.
• Συμπεριέλαβε μία μικρή περιγραφή του τι ακριβώς κάνεις, στο πάνω μέρος του προφίλ. Το να έχεις μόνο την περιγραφή της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι κάτω από τον τίτλο σου, δίνει στους άλλους την εντύπωση ότι δε γνωρίζεις ποιες είναι οι αρμοδιότητές σου ή ότι δεν ενδιαφέρεσαι.
• Προσπάθησε να αυξήσεις την απήχησή σου και να κάνεις ουσιαστικές επαφές. Επένδυσε χρόνο στο να βρεις τα κοινά σημεία του προφίλ σου με άλλους χρήστες και σκέψου πως θα μπορέσεις να δημιουργήσεις αμοιβαίο ενδιαφέρον.
• Μην αφήνεις το προφίλ σου ανενεργό. Οι υπόλοιποι χρήστες δεν θα ενδιαφερθούν να συνδεθούν μαζί σου και να σου προσφέρουν δουλειά αν το προφίλ σου είναι ανενεργό ή νεκρό.
• Μη χρησιμοποιείς τακτικές επιθετικών πωλήσεων. Δείξε σεβασμό στους υπόλοιπους χρήστες και χρησιμοποίησε όλα τα ενημερωμένα εργαλεία προκειμένου να προωθήσεις το μήνυμά σου. Σκέψου ότι είσαι σε μία συνάντηση της ΒΝΙ – δε θα ξεκινούσες ποτέ μία συζήτηση προσπαθώντας να πουλήσεις κάτι σε κάποιον. Υιοθέτησε τη φιλοσοφία του να ασχολείσαι, να ακούς και να γαλουχείς τους ανθρώπους τους οποίους έχεις ως επαφή ή επιθυμείς να κάνεις επαφή.
• Μην αποσυντονίζεις τη συζήτηση στα groups και φυσικά μην προσπαθείς να την κάνεις την προσωπική σου ατζέντα. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη σου τους άλλους και να προσθέτεις αξία στη συζήτηση του group με κάθε ανάρτησή σου.
• Ισχύει και στα ηλεκτρονικά μέσα αυτό που ισχύει ως κανόνας στην επικοινωνία και το networking. Ο πιο σωστός τρόπος προσέγγισης είναι να είσαι βοηθητικός. Μην το ξεχάσετε και στην digital παρουσία σας.

Επένδυσε χρόνο στο να σκεφτείς την πρώτη εντύπωση που θα ήθελες να δημιουργήσεις καθώς και τις υπηρεσίες που περιγράφεις ότι προσφέρεις. Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι ψάχνουμε λύσεις στα προβλήματά μας – αποτύπωσε, λοιπόν, στο προφίλ σου πώς λύνεις εσύ προβλήματα. Αν δεν είσαι σίγουρος για το ποια είναι η σωστή δομή να το παρουσιάσεις, ζήτησε τη γνώμη κάποιου ειδικού της αγοράς. Θα βρείς δεκάδες online μαθήματα για την ενδεδειγμένη χρήση του LinkedIn. Προγραμμάτισε χρόνο να παρακολουθήσεις κάποιο.

Παίξε το παιχνίδι σου έξυπνα και θα εκπλαγείς με τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα που θα έχεις. Ένα δυνατό προφίλ στο LinkedIn ισοδυναμεί με μία πολύ ισχυρή παρουσία της δουλειάς σου στο διαδίκτυο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσένα και την επιχείρησή σου.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ