Ναι, αν ο σκοπός σας είναι να αναπτύσσετε τη δουλειά σας. Όχι, αν πιστεύετε ότι τα έχετε όλα και δεν σας χρειάζεται ούτε μία νέα γνωριμία. Ναι, αν πιστεύετε στην καλλιέργεια των σχέσεων. Όχι, αν σκοπεύετε να κυνηγήσετε τους παριστάμενους να σας δώσουν δουλειά.

Δηλαδή εκεί μπορεί να γνωρίσω νέους πελάτες ή χρηματοδότες για το καινούργιο μου project;
Κανείς δεν μπορεί να σας πει με βεβαιότητα ποιόν γνωρίζουν οι άνθρωποι που στέκονται δίπλα σας. Και ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να γνωριστείτε αρχικά μαζί τους. Για να ωφεληθείτε από τις επαφές τους θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια ώστε να θέλουν να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε ότι τα ακριβά δώρα μπαίνουν σε μικρό κουτί: τα μεγάλα ονόματα που θα συναντήσετε περιτριγυρισμένα από πολύ κόσμο σε μια εκδήλωση είναι πιο δύσκολο να σας θυμούνται, άρα αν δεν σκοπεύετε να ρίξετε πάνω τους τον καφέ (και να σας θυμούνται για πάντα, έστω και αρνητικά) και  αντί να κάνετε ουρά να τους συστηθείτε, χρησιμοποιήστε το χρόνο σας και κάντε μερικές σύντομες συζητήσεις με ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που ξέρουν καλά την αγορά).

Πόση ώρα ενδείκνυται να μιλήσω με κάποιον που δεν γνωρίζω σε μια εκδήλωση networking;
Το τελευταίο που θέλετε είναι να κουράσετε τον άλλο, να μονοπωλήσετε την κουβέντα και το χειρότερο, να γυρίσει να μιλήσει σε κάποιον άλλο χωρίς να προλάβετε να καταλήξετε σε κάτι συγκεκριμένο. Στις εκδηλώσεις networking πρέπει να κάνουμε σύντομες συζητήσεις των 7 λεπτών το πολύ. Πριν εξαντλήσουμε το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας έχει νόημα να βρίσκουμε έναν πολύ ωραίο τρόπο να ανανεώσουμε την επικοινωνία μας αφού ανταλλάξουμε κάρτες.

Εμένα με ενδιαφέρουν μόνο μεγάλοι επιχειρηματίες και CEO εταιριών. Αν ένα networking event δεν έχει τέτοιους προσκεκλημένους τότε δεν ενδιαφέρομαι να παραστώ.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας ή CEO σας έκανε μια επαγγελματική σύσταση; (Γιατί εγώ μπορώ να σας διηγηθώ χιλιάδες παραδείγματα ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συστήσει επαφές που κατέληξαν σε μεγάλες σημαντικές δουλειές).

Μπορεί όμως το networking να αλλάξει τη ζωή μας;

Είμαι εσωστρεφής άνθρωπος, μπορείτε να με βοηθήσετε τι να κάνω μόλις μπω στην αίθουσα με 300 αγνώστους;
Μόλις μπείτε σε ένα χώρο που ο κόσμος είναι όρθιος και κάνει networking το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι…. να σταθείτε και να παρατηρήσετε! Ενώ οι άνθρωποι που λένε κάτι συγκεκριμένο έχουν κλειστό σχηματισμό, αυτοί που βρίσκονται στην αναζήτηση του επόμενου συνομιλητή έχουν ανοιχτό σχηματισμό, δηλαδή δεν κοιτάζονται στα μάτια και «χωράτε» να μπείτε στην παρέα τους. Αυτούς θα προσεγγίσετε δίνοντας το χέρι σας εγκάρδια. Μην ξεχνάτε ότι όλοι έχουν έρθει εκεί για τον ίδιο σκοπό.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί στο networking ως πρώτες κουβέντες σε κάποιον άνθρωπο που θέλουμε να γνωρίσουμε;
Στο επαγγελματικό networking είναι πολύ κοινότυπο να προσπαθήσετε να «γοητεύσετε» κάποιον επαγγελματικά απαριθμώντας του πόσο καταπληκτικός είστε στη δουλειά σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με κάποιον είναι να ενδιαφερθείτε γι’ αυτόν. Αν δεν τον ξέρετε καθόλου ρωτήστε τον να σας πει τι κάνει και ποια είναι η εξειδίκευσή του. Όσο ενδιαφέρεστε γι’ αυτόν, τόσο περισσότερο θα σας ανοιχτεί. Ενδιαφερθείτε για τον άλλο αντί να προσπαθήσετε να του δείξετε πόσο ενδιαφέροντες είστε εσείς!

Για περισσότερες πληροφορίες και εξασφάλιση θέσεων για το Networking Like a Pro της  BNI Greece, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, πατήστε εδώ.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ