Η αλλιώς: η ηθική βασίζεται στους απλούς κανόνες που όλοι πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Και μετά πρέπει να τους εφαρμόζουμε και οι ίδιοι έμπρακτα.
Γιατί όπως λέει και ο Robert Fulghum στο βιβλίο του «Όλα όσα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο» οι αξίες είναι αυτές. Εφαρμόστε τες στα παιδιά σας, μιλήστε γι αυτές και εμπνεύστε τα μικρά σας. Μετά εφαρμόστε τα πιστά στη δική σας, ενήλικη ζωή και στις συνεργασίες που έχετε με τους γύρω σας. Και πιστέψτε με: τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ηθική από τότε που τελειώσατε το νηπιαγωγείο.
Από τον τρόπο που διαχειρίζεστε τους ανθρώπους γύρω σας μαθαίνουν και τα παιδιά σας να δίνουν στους γύρω τους και να δέχονται αντίστοιχα. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για την αυριανή αγορά στην οποία θα κληθούν να γίνουν ενεργά μέλη. Μάθετέ τους τι είναι το networking, αλλά πριν από αυτό εκπαιδεύστε τα να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους και τους ανθρώπους. Ετσι θα δημιουργήσουν τις αυριανές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας που θα τους κάνουν αποδοτικά και χαρούμενα μέλη της κοινωνίας.
Ποτέ δεν είναι νωρίς: το πρωτάκι σας αύριο πηγαίνει στο σχολείο. Η το τριτάκι σας, το γυμνασιόπαιδο, η ο τελειόφοιτος! Είναι παιδιά σας, ανήψια σας, βαφτιστήρια σας ή τα παιδιά των φίλων σας. Είναι καθήκον μας ως ενήλικες όπου μπορούμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τους άγραφους κανόνες της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Ζούμε δύσκολες εποχές όπου οι αξίες γύρω μας υποφέρουν, μάλλον έχει «κουραστεί» η ηθική και χρειάζεται να πάρει τον αέρα της, να διατυπώσει τους νόμους της με λεξιλόγιο πιο μοντέρνο ίσως, για να έχει απήχηση στα social media…
Κανένα πανεπιστήμιο, καμμία σχολή και κανένα μεταπτυχειακό δεν προετοιμάζει τους νέους για την ηθική της συνεργασίας, της άμιλλας και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων, σε προσωπικό και στην πορεία σε επαγγελματικό επίπεδο. Και εγώ όλα αυτά τα συνοψίζω σε μια λέξη που τη χρησιμοποιώ αυτούσια στη γλώσσα που δημιουργήθηκε: Networking.
Ως Networking ορίζω τη σημασία στον άνθρωπο, την καλλιέργεια σχέσεων με άλλους ανθρώπους με στόχο την κοινωνικοποίηση μέσα σε μια αγορά που εμπεριέχει πολλούς ρόλους, ειδικότητες, επαγγέλματα και πολλά είδη ανθρώπων. Παντού και πάντα λοιπόν εφάρμοσε τους παρακάτω απλούς- παιδικούς- κανόνες και σκέψου το βαθύτερο νόημά τους. Μετά οπλίσου με στοργή και δίδαξέ τους στα παιδιά σου. Εκτός από το καλό που θα κάνεις σε αυτά, θα κάνεις καλό και στον εαυτό σου.
Ας δούμε τι λέει ο Robert Fulgham:
1. Να μοιράζεσαι τα πάντα.
2. Να παίζεις τίμια.
3. Να μη χτυπάς τους άλλους.
4. Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
5. Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
6. Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
7. Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
8. Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
9. Να κοκκινίζεις.
10. Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
11. Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις, να σκέπτεσαι, να σχεδιάζεις, να
ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
12. Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα.
13. Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να
μένεις μαζί με τους άλλους.
14. Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω. Κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς
και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό.
15. Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερ, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο, όλα πεθαίνουν. Το ίδιο κι εμείς. Να θυμάσαι τελικά τα βιβλία και την πρώτη λέξη που έμαθες την πιο μεγάλη απ’ άλλους: τη λέξη ΚΟΙΤΑ.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή…
Πάρτε μια απ’ αυτές τις συμβουλές, εκφράστε την με επιτηδευμένη ορολογία ενηλίκων και εφαρμόστε τη στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας και θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή.
Σκεφτείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν όλοι εμείς οι άνθρωποι τρώγαμε γάλα με κουλουράκια γύρω στις τρεις το απόγευμα και μετά ξαπλώναμε για έναν υπνάκο. Ή, αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν ως βασική αρχή να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να καθαρίζουν τις τσαπατσουλιές τους.
Είναι ακόμη αλήθεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πως όταν βγαίνετε έξω στον κόσμο είναι καλύτερα να κρατιέστε από το χέρι και να μένετε μαζί με άλλους.
* Ο Robert Fulghum γεννήθηκε το 1937, και μεγάλωσε στο Τέξας των ΗΠΑ. Όταν ήταν μικρός έκανε διάφορες περιστασιακές δουλειές, όπως εκσκαφέας τάφρων, βοσκός, μπάρμαν και τραγουδιστής κάντρι. Μετά από το κολέγιο και μια σύντομη καριέρα στην IBM, επέστρεψε στα θρανία για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη θεολογία. Για 22 χρόνια υπηρέτησε ως πάστορας σε μια ενορία στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Κατά την ίδια περίοδο δίδαξε σχέδιο, ζωγραφική και φιλοσοφία σε σχολείο στο Σιάτλ. Είναι επίσης καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης. Τραγουδά και παίζει κιθάρα και τσέλο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «The Rock Bottom Remainders» μιας μπάντας που αποτελείται από μουσικούς – συγγραφείς. Σήμερα, ζει μεταξύ του Σιάτλ και της Κρήτης. Το βιβλίο του «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λύχνος.