Όσο περισσότερο οργανώνουμε την επαγγελματική μας εξωστρέφεια, τόσο πιο συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε ευκαιρίες δικτύωσης με ανθρώπους που θεωρούμε σημαντικούς για κάποιο λόγο. Τους ανθρώπους αυτούς είτε τους συναντούμε σε χαλαρό κοινωνικό πλαίσιο, είτε σε επαγγελματικό πλαίσιο, είτε ακόμη σε πλαίσιο οργανωμένης δικτύωσης όπως η ΒΝΙ, υπάρχει ένας βασικός κανόνας: δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε με το στανιό να μας συστήσουν (πόσο μάλλον δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να αγοράσουν αυτό που πουλάμε).
Ο πιο γρήγορος τρόπος στο να σε αποφύγει κάποιος είναι να του δημιουργήσεις εξαναγκασμό για κάτι. Όσοι έχετε παιδιά θα το έχετε δει να συμβαίνει: πρέπει να…. Όχι δεν το κάνω.
Ο πιο σύντομος τρόπος για να μπείς στον κύκλο κάποιου που θεωρείς σημαντικό άνθρωπο με γνωριμίες και πιθανές συστάσεις είναι να χτίσεις την υπεραξία σου βοηθώντας τον.
Ώρες ΒΝΙ εκπαιδεύσεων και συμβουλών που αναπαράγω καθημερινά μας λένε να μάθουμε να παρατηρούμε το τι χρειάζεται ο άλλος, και να του το βρίσκουμε.
Για να ξεκινήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με έναν επαγγελματία μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο δικτύωσης όπως είναι η ΒΝΙ, δεν αρκεί να του δείξουμε το ταμπελάκι, ότι δηλαδή είμαστε και εμείς μέλη. Πρέπει να διεκδικήσουμε μια προσωπική σχέση, ξεκινώντας από το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε: τη δική μας συμπεριφορά, τη δική μας δοτικότητα, τη δική μας παρατηρητικότητα.
Τι χρειάζεται; Τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος επιχειρηματίας; (Πελάτες ίσως;)
Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να μπείτε στον κύκλο κάποιου καλλιεργώντας μια σχέση που μπορεί να σας ωφελήσει, δοκιμάστε την προσφορά βοήθειας. Παρατηρήστε τι χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος στις επιχειρήσεις του (το πιο εύκολο είναι να παρατηρήσετε τι είδους πελάτες έχει και να του βρείτε μια εύστοχη σύσταση). Το πιθανότερο είναι να γίνετε φίλοι και συνεργάτες.
Γιατί οι επαγγελματικές σχέσεις είναι πριν από όλα ανθρώπινες σχέσεις.