Είμαι οικοδεσπότης μιας εκδήλωσης.
Πώς να καθίσω τους καλεσμένους μου; Να βάλω όσους γνωρίζονται μαζί και όσους δεν γνωρίζονται μεταξύ τους πάλι όλους μαζί;
Μήπως αυτοί που δεν γνωρίζουν κάποιον πρέπει να τοποθετηθούν μεταξύ κάποιων που ήδη αποτελούν παρέα; Πόσο καλός οικοδεσπότης είστε; Και πόσο θα σας ευχαριστούν οι καλεσμένοι σας εάν κάνετε σωστό sitting;
Σίγουρα κάποιες φορές θα έχετε κληθεί να ταξινομήσετε τους καλεσμένους σας, ή να τους «καθίσετε» όπως λέγεται η ταξιθεσία σε κάποια εκδήλωση είτε κοινωνική είτε επαγγελματική, και εκεί το πιο πιθανό είναι να έχετε επιλέξει τον πιο συντηρητικό τρόπο, αυτόν που βάζει τα ομοειδή παρέα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αφού τελειώσει η εκδήλωσή σας, κάποιοι έχουν κάνει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, κάποιοι άλλοι ίσως έχουν βαρεθεί γιατί δεν τους συνέβη κάτι συναρπαστικό, και κάποιοι έχουν απογοητευτεί γιατί δεν έκαναν επαφή με κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένο ή επαφές με κάποιους από τους καλεσμένους σας.
Το πιο σημαντικό όταν είστε οικοδεσπότης είναι να matchάρετε σωστά τους προσκεκλημένους σας, έτσι ώστε να έχετε μεγάλο ποσοστό ενθουσιασμού στο τέλος.
Κάπου είχα διαβάσει πρόσφατα ότι οι άνθρωποι κουράζονται γιατί όσο περνάει ο χρόνος ενθουσιάζονται λιγότερο και ανησυχούν περισσότερο. Ε, λοιπόν σας έχω νέα: γνωρίζω προσωπικά ίσα με 100 ανθρώπους οι οποίοι όταν τους προσκαλούν κάπου, ανησυχούν. Και ανησυχούν πολύ.
Ανησυχούν για το αν πρέπει ή όχι να πάνε, για το τι ώρα πρέπει να πάνε, τι πρέπει να φορέσουν, τι έχει νόημα να πουν, ανησυχούν μήπως δουν ή μήπως δεν δουν κάποιον που έχουν στο μυαλό τους, πραγματικό ή φανταστικό άνθρωπο… και πάει λέγοντας.
Ο καλύτερος τρόπος για να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας είναι να τους τοποθετήσετε έτσι στα τραπέζια, τις ανακοινώσεις ή απλά να τους συστήσετε στο όρθιο networking που γίνεται πάντα στην αρχή μιας πρόσκλησης, συνδυάζοντας έναν άγνωστο με δύο που γνωρίζονται μεταξύ τους. Και εξίσου σημαντικό να είστε «στη γύρα» διαρκώς και ακόμη καλύτερα να έχετε δώσει και σε κάποιους δικούς σας έμπιστους που γνωρίζουν τον κόσμο σας να κάνουν το ίδιο με εσάς.
Τι κάνουμε στο networking; Γνωρίζουμε δύο εύστοχες κουβέντες για καθένα από τα άτομα που συστήνουμε και τις χρησιμοποιούμε για να κάνουμε το αρχικό intro. Εάν δεν πιάσει η συνταγή με την πρώτη, τότε παίρνουμε από το χεράκι αυτόν που δεν γνωρίζει κόσμο και τον πάμε στο επόμενο «πηγαδάκι».
Νομίζω ότι πρέπει να γράψω Εγχειρίδιο για Οικοδεσπότες κάποια ημέρα. Σε αυτό θα συμπεριλάβω σίγουρα και tips για μοναχικούς καλεσμένους και πώς να εισχωρούν σε παρέες. Η ακόμη πιο ενδιαφέρον, θα γράψω πώς να φέρεσαι σαν οικοδεσπότης σε οποιαδήποτε εκδήλωση βρίσκεσαι, και έτσι να αξιοποιείς υπάρχουσες και νέες γνωριμίες!