Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι σωστές επαφές είναι το παν. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μετρούν τις επαφές σε νούμερα. Κάποιος λέει «έχω 2.500 επαφές στο κινητό μου», ενώ θα έπρεπε να αναρωτιέται: «με πόσους από αυτούς που έχω στο κινητό μου γνωρίζομαι ουσιαστικά; Πόσοι από αυτούς ξέρουν ακριβώς τι κάνω, πόσο καλά κάνω τη δουλειά μου και πόσοι από αυτούς θα με συνέστηναν σε κάποιον πελάτη;». Το προσωπικό μας δίκτυο έχει δύο διαστάσεις: εύρος – βάθος. Τι νόημα έχει ένα δίκτυο τεράστιας έκτασης εάν το βάθος του είναι ένα εκατοστό; Σημασία δεν έχει το εύρος του δικτύου σας, αλλά το βάθος του.

Εάν κάνουμε δικτύωση γιατί προσβλέπουμε μέσω αυτής να αναπτύξουμε τη δουλειά μας, χρειάζεται μέθοδος. Οι επαφές από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελέσουν πιθανό πελατολόγιο, χρειάζεται σύστημα και σωστή συνεχής καλλιέργεια σχέσεων, όπως μέσα στις ομάδες ΒΝΙ, που το κάθε μέλος είναι πρόθυμο να βοηθήσει τα άλλα με στοχευμένες συστάσεις νέων πιθανών πελατών. Για να σας συστήσει κάποιος, πρέπει να συμβαίνουν τρία πράγματα: να σας γνωρίζει, να σας συμπαθεί και να σας εμπιστεύεται.

Η γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων που μέχρι πριν από λίγο αγνοούσε την ύπαρξη ο ένας του άλλου είναι απλώς μια αρχή. Εάν δεν καλλιεργήσετε σωστά την αρχική επαφή που κάνατε με κάποιον, δεν θα δημιουργηθεί ποτέ μια αμοιβαία επωφελής σχέση, άρα δεν υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες. Εάν η δουλειά σας αναπτύσσεται με συστάσεις, τότε θα πρέπει να ορίσετε το χρόνο δικτύωσης ως μέρος της ημερήσιας εργασίας σας και να υιοθετήσετε κάποιο σύστημα για να έχετε μετρήσιμα αποτελέσματα.

To networking είναι η καλλιέργεια ανθρώπινων δυαδικών σχέσεων οι οποίες εξελίσσονται σε αμοιβαία επωφελείς. Είναι πολύ απλό, και στον ορισμό αυτό έχουν μεγάλη σημασία όλες οι λέξεις, μία-μία:

  • η καλλιέργεια σχέσεων (όχι η επιθετική πώληση)
  • η δυαδικότητα (δεν είναι κάτι που γίνεται μαζικά)
  • η εξέλιξη (δεν είναι αυτόματη διαδικασία)
  • η αμοιβαιότητα (δούναι και λαβείν)
  • η ωφελιμότητα (στόχευση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη)

Το networking είναι μια διαδικασία εμπλουτισμού του προσωπικού σας κύκλου ανθρώπων.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ