Οι ειδικοί στο networking λένε ότι για να κάνει κάποιος δουλειά μαζί σου πρέπει να συμβαίνουν τρία πράγματα: να σε ξέρει, να του αρέσεις και να σε εμπιστεύεται (know, like and trust you). Εκατοντάδες συστήματα, μέθοδοι και αναλύσεις λοιπόν υπάρχουν που μας βοηθούν να υποστηρίζουμε και να τροφοδοτούμε αυτά τα τρία, ώστε να πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε στο επιχειρείν μας.

Η επαφή ανθρώπων με ανθρώπους καλλιεργείται αναλύοντας τις δύο πλευρές και εφαρμόζοντας τη σωστή επικοινωνία ώστε να μπορέσουν να γνωριστούν, να συμπαθηθούν και να συνεργαστούν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την επικοινωνία digital media με ανθρώπους, άρα καταλήγουμε πανηγυρικά ότι για να τραβήξεις την προσοχή και να εμπνεύσεις την εμπιστοσύνη πρέπει σε κάποια φάση της γνωριμίας, αργά ή γρήγορα να υπάρξει μια ταύτιση, πρέπει να σου αρέσει κάτι για να μείνεις να το γνωρίσεις/ εάν δεν σου αρέσει, δεν θα μείνεις να το γνωρίσεις και φυσικά δεν θα το αγοράσεις.

Και το DiSC profile που «κολλάει»;

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε να μετράτε το βαθμό αποφασιστικότητας, ταχύτητας, δημιουργικότητας, συναισθήματος που επενδύει ο απέναντί σας στην επαφή του μαζί σας, ή ακόμη και κάτι πιο απλό, αν θέλετε να γνωρίζετε πόσο προσωπικό ενδιαφέρον πρέπει να αναπτύξετε στη γνωριμία σας με κάποιον, πώς και πού να του κλείσετε ραντεβού για επαγγελματική συνάντηση, με ποιόν τρόπο έχει νόημα να κάνετε επιβεβαίωση, να στείλετε ή όχι στοιχεία του θέματος, του ραντεβού πριν βρεθείτε… Αν θέλετε να είστε καλά μελετημένοι πάνω στον άλλο που θα συναντήσετε, τότε αυτό το άρθρο σας αφορά άμεσα.

Πριν από όλα τα άλλα ας εξηγήσουμε τι σημαίνει DiSC. Τα αρχικά της λέξης αντιπροσωπεύουν λέξεις/ έννοιες άρα χαρακτηριστικά μας γύρω από αυτές και είναι:

Dominance, Influence, Steadiness, Consciousness και θα τις χρησιμοποιήσω στα Αγγλικά έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί. Το DiSC profile είναι ένα τεστ που μπορεί να κάνει κάποιος και σε κάποια έγκυρη πηγή online (προσοχή το ίντερνετ έχει πολλές μη έγκυρες πηγές σε όλους τους τομείς, άρα προσοχή στην επιλογή, μια καλή περίπτωση για να περάσετε το τεστ είναι είναι το site του Tony Robbins) και μετά διαβάστε τα αναλυτικά αποτελέσματα που αφορούν το προσωπικό σας στυλ στη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο που μπορούμε, εύκολα ή λιγότερο εύκολα να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και να προχωράμε στις αποφάσεις μας. Ωραίο εργαλείο αυτογνωσίας, εμένα με βοήθησε πολύ να καταλάβω και να αγαπήσω τα αδύναμα σημεία μου στη διαχείριση καταστάσεων, αποφάσεων, διευθετήσεων, απλά και μόνο στηριζόμενη περισσότερο στα δυνατά μου σημεία.

Τώρα, για να καταλαβαίνετε τι τύπος είναι ο απέναντί σας και να μπορείτε αντίστοιχα να έχετε συμβατές συμπεριφορές χρειάζεται εμπειρία, και για αρχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο απλό (πάλι online) εργαλείο που πιο σύντομα και περιγραφικά σας αναλύει με παραδείγματα τι τύπος είστε και σας βοηθάει να εντοπίζετε τους τύπους των ανθρώπων που συναντάτε. Το δεύτερο τεστ για το στυλ σας στην επικοινωνία βρίσκεται ΕΔΩ και το συμπεριλαμβάνουν στη μεθοδολογία τους οι συγγραφείς του βιβλίου περί networking «Room full of referrals», Dr. Tony Alessandra, Dr. Ivan Misner, Dawn Lyons)

Ενδιαφέρον είναι αφού δείτε τι τύπος είστε, να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας σχεδόν σαν παιχνίδι να κάνουν το τεστ για εσάς, απαντώντας δηλαδή τι πιστεύουν ότι είστε εσείς. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα διαφέρουν και αποδεικνύουν ότι αυτό που εκπέμπουμε συχνά δεν είναι αυτό θέλουμε ως μήνυμα.

Networking = Επικοινωνία. Ας είστε διαβασμένοι.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ