Τι είναι αυτά τα networking events που διοργανώνετε, με ρώτησε ένας φίλος μου πριν μερικές ημέρες; Γίνονται πραγματικά δουλειές σε αυτά; Πριν καλά- καλά τελειώσει την ερώτησή του έσπευσα να του πώ αυτό…
‘Δεν πάς σε networking event για να κλείσεις δουλειές. Πάς για να δημιουργήσεις ή να καλλιεργήσεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που είναι εκεί.’
Ο φίλος μου είναι ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος του κόσμου και εκφράστηκε πολύ θετικά για την εκδήλωση που παραβρέθηκε:
– Εγώ μια φορά πήγα σε κάποιο τέτοιο event και μου άρεσε πάρα πολύ. Είδα ότι όλοι οι άνθρωποι ήταν δεκτικοί στο να γνωρίσουν κόσμο που τους συστήνουν αυτοί που τους προσκάλεσαν, κάποιοι ανακαλύπτουν ότι γνωρίζονται ήδη, κάποιοι άλλοι ανταλλάσσουν δύο- τρείς ενδιαφέρουσες κουβέντες, κάποιοι μοιράζουν κάρτες τους σε όλο τον κόσμο και κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό.
Η ερώτηση και η παρατήρηση αυτή από τον καλό μου φίλο ήταν μια καλή αφορμή να βάλω σε λόγια το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι μέσα σε εκδηλώσεις networking.
– Οι εκδηλώσεις networking είναι ενδιαφέρουσες όταν μια σημαντική ομάδα ανθρώπων προσκαλεί επιλεγμένα κόσμο σε αυτές. Εγώ προσωπικά για παράδειγμα, δεν θα πήγαινα σε μια εκδήλωση networking προσκεκλημένη γενικά από έναν διοργανωτή. Το νόημα σε μια εκδήλωση networking είναι να σε έχει καλέσει ένας connector, ένας άνθρωπος δηλαδή που έχει καλέσει άλλους 10 το πολύ 15 ανθρώπους έτσι ώστε, αυτός ο άνθρωπος που είναι επαφή σου, σε γνωρίζει προσωπικά καθώς και την αξία σου στην αγορά, να σε συστήσει σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Αυτό είναι και ενδιαφέρον και ρεαλιστικό. Τι νόημα θα είχε να έχω προσκαλέσω ως άτομο ή ως εταιρία 150 ανθρώπους προκειμένου να γίνει open networking? Θα μπορούσα στ’ αλήθεια να ασχοληθώ μαζί τους εποικοδομητικά? Αποκλείεται. 150 άτομα επί 2 λεπτά στον καθένα είναι 5 ώρες. Άρα, η δομή μιας εκδήλωσης networking είναι αυτή: μια επιλεγμένη ομάδα επιχειρηματιών προσκαλεί επιλεκτικά ο καθένας έναν αριθμό ανθρώπων με σκοπό να τους φέρει σε επαφή μεταξύ τους. Αυτή είναι η συνταγή των open networking events, γι αυτό πέρασες καλά και γνώρισες ενδιαφέροντες ανθρώπους!
Σκέψου ότι συνήθως σε μια τέτοια εκδήλωση πηγαίνεις μετά τη δουλειά σου, ήδη κουρασμένος από την ημέρα και άρα θέλεις πάνω από όλα να περάσεις 1, 2 ώρες ευχάριστα λέγοντας όσες κουβέντες έχει νόημα να ανταλλάξεις με ανθρώπους από την αγορά.
Κανείς δεν έχει όρεξη να ανοίξει μακροσκελείς ή βαθυστόχαστες συζητήσεις σε μια τέτοια εκδήλωση, πόσο μάλλον να του πουλήσουν κάτι.
Οι εκδηλώσεις networking είναι events στα οποία κανείς δεν έχει πάει με σκοπό να αγοράσει. Και εάν κάποιοι πάνε με σκοπό να πουλήσουν, χάνουν το χρόνο τους και κουράζουν αυτούς που συναντούν.
Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον φίλο μου του είπα ότι αυτό που βρήκε εκείνος ευχάριστο, είναι πράγματι ευχάριστο για πολλούς ανθρώπους και έτσι διευρύνουν τον κύκλο των γνωριμιών τους. Όμως είναι εξαιρετικά απίθανο να κλείσεις δουλειά πηγαίνοντας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι δεν δουλεύουν εκείνη την ώρα, είναι πιο χαλαροί από ότι στο γραφείο τους και το ενδιαφέρον τους είναι περισσότερο κοινωνικό παρά αγοραστικό. Είναι λάθος αυτό που κάνει ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που πηγαίνουν σε εκδηλώσεις networking, να προσπαθούν να πουλήσουν αμέσως μόλις γνωρίσουν κάποιον. Συνήθως καταλήγει σε δυσφορία και απομάκρυνση του πιθανού αγοραστή.
Μετά με ρώτησε ο φίλος μου εάν αυτό είναι που κάνουμε στη ΒΝΙ. Τότε του εξήγησα ότι η ΒΝΙ είναι ένα σύστημα, όχι ένας τύπος διοργανώσεων. Είναι ένα σύστημα που εάν το ακολουθήσεις καλλιεργεί και ευθυγραμμίζει τις συμπεριφορές σου έτσι ώστε να ευνοούν την ανταλλαγή συστάσεων με άλλους επιχειρηματίες της αγοράς σου, και όταν αυτό γίνεται οργανωμένα από πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα, παράγει δουλειές! Το σύστημα εφαρμόζεται σε συστηματικές συναντήσεις των ανθρώπων και συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο παράγει δουλειές και τζίρο στις επιχειρήσεις των συμμετεχόντων. Οι εκδηλώσεις networking είναι παράλληλες εκδηλώσεις, δεν έχουν σχέση με τον κορμό του συστήματος, και τις διοργανώνουν τα μέλη της ΒΝΙ και οι ομάδες τους προκειμένου να φέρουν τον κόσμο σε επαφή μεταξύ τους.
Ο φίλος μου κατάλαβε αμέσως τη διαφορά και με ρώτησε πώς μπορεί να μάθει περισσότερα, Τον προσκάλεσα λοιπόν στην προσεχή συνεδρίαση της ομάδας που είχε επισκεφτεί. Ως επισκέπτης θα μπορέσει να συμμετάσχει και αυτός παρουσιάζοντας τον εαυτό του και τη δουλειά του όπως όλοι, θα συναντήσει πάλι αυτόν που τον είχε προσκαλέσει και θα «πιάσει» την κουβέντα με αυτούς που είχε γνωρίσει στην εκδήλωση… Πού ξέρεις; Μπορεί το follow up της επίσκεψής του να του ανοίξει κάποια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία…
Όταν είσαι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, ειδικά όταν δεν είσαι μέλος της ΒΝΙ, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει ο επόμενος πελάτης. Άρα, καλό θα είναι να είσαι πολύ κινητικός ώστε να σου παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες.