Αν νιώθετε γεννημένος networker μπορεί να είστε αυτό που λέμε connector; Τι είναι ο connector; Είναι αυτός που του αρέσει να γνωρίζει τους ανθρώπους μεταξύ τους, να δικτυώνεται και να δικτυώνει τους γύρω του, να μπαίνει σε παρέες και να κάνει γνωριμίες αριστερά και δεξιά, είναι ο τύπος που νιώθει αυτοπεποίθηση και ζει για να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του. Όσο κι αν νιώθετε αυτοπεποίθηση όμως γιατί θεωρείτε ότι το networking είναι φυσικό σας ταλέντο, για να είναι αποτελεσματικό για εσάς και να σας χτίζει μακροπρόθεσμα αξιοπιστία, θέλει σωστή διαχείριση.

Χρειάζεστε άμεσα στρατηγική!

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε τύπος connector:

  • Πιστεύετε ότι συχνά οι άλλοι σας ρωτούν να τους συστήσετε κάποιον επαγγελματία;
  • Συστήνετε εύκολα κάποιον χωρίς καν να εξακριβώσετε εάν μπορεί να εξυπηρετήσει;
  • Όταν κάποιος σας ζητήσει βοήθεια, δίνετε το τηλέφωνο αυτού που θεωρείτε ότι θα είναι καλή επαφή χωρίς καν να τον ενημερώσετε;
  • Συστήνετε κάποιους μεταξύ τους χωρίς καν να σας το ζητήσουν;
  • Σας καλούν συχνά για να σας ευχαριστήσουν για την επαφή που τους κάνατε;

Εάν έχετε απαντήσει ναι σε περισσότερα από αυτά, μάλλον πρέπει να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου γιατί σας συμβαίνουν κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

  • Ξοδεύετε πολύ χρόνο: έχοντας την έμφυτη χαρά της προσφοράς, βάζετε πάντα προτεραιότητα την αναζήτηση λύσεων και επαφών για τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνετε να ασχοληθείτε όσο θα θέλατε με άλλα πράγματα.
  • Διακινδυνεύετε την αξιοπιστία σας: εστιάζετε τόσο στη δημιουργία της επαφής που ξεχνάτε τα σημαντικά. Αποτελούν οι δύο επαφές λύση ο ένας για τον άλλο; Έχετε πάρει το Οκ να συστήσετε τον ένα στον άλλο; Συμφωνούν; Είναι τόσο καλοί επαγγελματίας αυτοί που συστήνετε όσο η καλή σας πρόθεση; Θα τιμήσει τη σύσταση ή θα σας εκθέσει; Εχετε αναπτύξει τέτοια σχέση μαζί του ώστε να είστε σίγουρος ότι αποτελεί πρεσβευτή της δικής σας προσωπικότητας όπου βρεθεί;
  • Οι άλλοι σας θεωρούν δεδομένο: Ο connector κινείται σε πολλούς κύκλους και παντού διαχέει τη θετική του διάθεση και συμπεριφορά. Μοιράζοντας απλόχερα τη βοηθητική του διάθεση σε ανθρώπους τους οποίους δεν συναντά συχνά και άρα δεν χτίζει μαζί τους ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης, δημιουργεί την εντύπωση ότι «δίνει με ευκολία» και οι άνθρωποι τον θεωρούν δεδομένο.

Όταν είστε ένας θετικός και απλόχερος άνθρωπος, όταν προσφέρετε τη βοήθειά σας στους άλλους, δεν σημαίνει ότι γίνεστε ένας καλός Σαμαρείτης και ότι αυτόματα παραιτείστε από οτιδήποτε θα μπορούσε να σας ωφελήσει.

Υπάρχει ο χρυσός κανόνας που λέει «Να βοηθάς χωρίς να θυμάσαι και να βοηθιέσαι χωρίς να ξεχνάς», και εκεί βασίζεται η φιλοσοφία του Givers Gain που σημαίνει Κερδίζω γιατί Βοηθάω. Η αμοιβαιότητα είναι μια πολύ σημαντική έννοια στη συνεργασία και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ηθικής στο δούναι και λαβείν μεταξύ ανθρώπων, είτε μιλάμε για τα κοινωνικά δίκτυα με την έννοια του κοινωνικού ιστού, είτε μιλάμε για επαγγελματικά δίκτυα, αυτά που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ