Σας έχει τύχει να βρεθείτε κάπου, να σας ζητούν την κάρτα σας και να μην έχετε μαζί σας;

Ακόμη χειρότερα… σας έχει τύχει να σας ζητούν την κάρτα σας και να δίνετε μια κάρτα με λάθος εταιρία, λάθος διεύθυνση, τηλέφωνο, email, άρα αυτομάτως να ξεχάσετε πόσο cool είστε στη γνωριμία και να αρχίσετε απολογητικές εξηγήσεις περί έλλειψης χρόνου, κακού τυπογράφου, φίλου γραφίστα, κλπ. κλπ. κλπ…. ξοδεύοντας τα λίγα λεπτά επαγγελματικής σας γοητείας με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζατε;

Όλα αυτά έχουν συμβεί και συμβαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες ανθρώπους γύρω μας και δεν είναι τραγικές καταλήξεις, είναι απλά ατυχείς απώλειες χαμένων ευκαιριών.

Κεφάλαιο business card λοιπόν:

Χρήσιμη ή όχι;
Άλλοι άνθρωποι είναι της τεχνολογίας και έχουν όλες τις επαφές τους καταχωρημένες σε cloud, άλλοι κρατούν μπλοκάκι και αρχειοθετούν κάρτες, το νόημα είναι να μπορούμε να φτάσουμε στην επαφή με τον τρόπο που προτιμά ο άλλος και όχι εμείς, άρα η επαγγελματική σας κάρτα είναι χρήσιμη. Τελεία.

Σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή;
Ανεξάρτητα από το δικό σας επίπεδο digitalization, επειδή το ζητούμενο στην ανταλλαγή στοιχείων είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, ας έχετε και τα δύο. Αν η έγνοια σας είναι ο πλανήτης και η χρήση των υλικών του φροντίστε να το δείξετε με την επιλογή του σωστού χαρτιού. Μπορεί μάλιστα η οικολογική σας φροντίδα να αποτελεί και μια πρώτη ολιγόλεπτη συζήτηση που θα κάνει τον άλλο να σας θυμάται θετικά.

Πώς να είναι η κάρτα μου;
Η επαγγελματική σας κάρτα είναι όλος εσείς σε ένα κομματάκι χαρτί. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Η επιλογή λέξεων, χρωμάτων, ύφους, υφής είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και γι’ αυτό εμπιστευτείτε τα σε έναν επαγγελματία. Προσοχή: μιλάμε για επαγγελματία στο branding, δηλαδή στο να αποτυπώσει εσάς και ότι εκπροσωπείτε σε λέξεις, σύμβολα, εικόνα. Αυτός που ξέρει να χειρίζεται γραφιστικά προγράμματα δεν είναι και απαραίτητα αυτός που ξέρει να σας συμβουλέψει σωστά για την εικόνα σας.

Όλοι δίνουν κάρτες σε σχήμα και μέγεθος πιστωτικής. Να κάνω κάτι διαφορετικό να με θυμούνται;
Προσωπικά, συνήθως χάνω τις κάρτες σε σχήμα τρίγωνο, στρογγυλό, μια πολύ μακρόστενη η μια σε ανάπτυξη μαργαρίτας… απλά και μόνο επειδή δεν μπορώ τη στιγμή εκείνη να τις βάλω στην καρτοθήκη μου (ή στο πορτοφόλι μου). Τις πιο πολλές φορές τις παρδαλές κάρτες τις ανακαλύπτω στις τσέπες από τα σακάκια μου πριν πάνε στο καθαριστήριο, σίγουρα πάντως όταν θα έχει περάσει η ανάγκη επικοινωνίας. Τι κρίμα… Και να φανταστείτε ότι μια κάρτα με κοπτικό περίεργο στοιχίζει πολύ παραπάνω από μια απλή κάρτα.

Μήπως αντί για κάρτα να δίνω κάποιο αντικείμενο με τα στοιχεία μου πάνω;
Άλλο η κάρτα και άλλο το προωθητικό υλικό. Αν αναρωτιέστε αυτό πάντως, είστε στο σωστό δρόμο. Τυπώστε κάρτες και μετά αποφασίστε ανάλογα με τον τομέα σας, με ποιο αντικείμενο έχει νόημα να σας συσχετίσουν.

Πήγα σε καλό γραφίστα. Πώς να επιλέξω μεταξύ των προτάσεών του;
Εάν όντως έχετε επιλέξει καλό σύμβουλο οπτικής επικοινωνίας που ξέρει και γραφιστική, δηλαδή αν η κάρτα σας είναι αποτέλεσμα branding και όχι ζωγραφικής, τότε λογικά οι προτάσεις αφορούν μερικά ή όλα από τα παρακάτω:

  • Την προσωπικότητά σας
  • Την κατηγορία του επαγγέλματός σας
  • Τον ανταγωνισμό σας

Για να κάνετε την τελική σας επιλογή πρέπει να σκεφτείτε με το μυαλό και την καρδιά, αλλά πάντα με έγνοια τον αποδέκτη της κάρτας κατά 70%. Είναι η κάρτα λοιπόν αρκετά σαφής; Αν πρέπει να τη διαβάζουν και άνθρωποι πάνω των 40, μήπως τα γράμματα είναι πολύ μικρά; Διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό σε σωστή δόση ώστε να έχει ταυτόχρονα επαγγελματισμό και προσωπικότητα; Πόσο πρωτοπόρος είστε σε όλα τα άλλα σας; Αν ναι, ας είναι και η κάρτα σας στην ίδια αναλογία πρωτοπορίας και πάντα σύμφωνα με την αγορά στην οποία θα απευθυνθεί.

Σκεφτείτε ότι στις μεγάλες εταιρίες η κάρτα είναι η απλούστερη αποτύπωση του brand, μαζί με τα στοιχεία του ατόμου. Κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση, ας μην «φωνάζει» η κάρτα σας ότι τη σχεδιάζατε με τον κολλητό σας πολλά μερόνυχτα. Σωστή δόση φροντίδας και απλότητας είναι το ζητούμενο, η κάρτα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη σύνδεση ή επανασύνδεσή σας με έναν άνθρωπο και μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ