Ανάρτηση από το facebook ενός κυρίου που δεν γνωρίζω προσωπικά

…«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις αλλα σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση για λόγους που θα καταλάβετε. Θελω να ευχαριστήσω δημόσια δυο ανθρώπους που μου χάρισαν πίσω την ποιότητα ζωής μου. Τον ορθοπαιδικό μου ΤΑΔΕ ΤΑΔΕ αγαπημένο και αποδεδειγμένα φίλο μου καθώς και τον ΤΑΔΕ ΤΑΔΕ χειρουργό που την δουλειά του δεν έχω λόγια να περιγράψω . Ο πρώτος τα τελευταία 10 χρόνια στέκονταν δίπλα στο έντονο πρόβλημα σπονδυλολίσθησης στένωσης και εκφυλισμού  που είχα με έντονο πόνο και  συμπτώματα και τον δεύτερο επειδή απλά είναι ΘΕΟΣ. Στις 8:30 σήμερα έκανε εξάωρο χειρουργείο και στις 16:30 περπάταγα επιτέλους μετά από χρόνια χωρίς πόνο. Το μόνο που μου χορηγήθηκε μετά το χειρουργείο  είναι DEPON . Δεν έχω λόγια για την εκτίμηση και τα συναισθήματα που Νοιώθω για αυτούς τους δυο ανθρώπους”…

Τι είναι αυτό που μόλις διαβάσατε; Είναι μια ειλικρινής και γεμάτη θετικά συναισθήματα μαρτυρία για την καλή δουλειά που έκανε ένας άνθρωπος (στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο άνθρωποι) σε αυτό τον άνθρωπο που έγραψε αυτό το ωραίο post.

Το testimonial που στα Ελληνικά αποδίδεται ως μαρτυρία (θυμίζοντας πιο πολύ οσιομάρτυρα παρά ένα ωραίο ευχαριστήριο story), μας λέει πληροφορίες οι οποίες αγγίζουν άμεσα το σημείο του εγκεφάλου μας που παίρνει τις αποφάσεις για τις αγοραστικές μας επιλογές, μεταμορφώνοντας την απλή πληροφορία σε συμβουλή και θετική παρακίνηση προς τη μία ή την άλλη επιλογή.

Πότε όμως συμβαίνουν όλα αυτά τα ωραία;

Όταν το testimonial είναι γραμμένο με ενθουσιασμό και αλήθεια από αυτόν ο οποίος εισέπραξε την προστιθέμενη αξία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση είναι απλά ένα κείμενο με μερικά κοσμητικά επίθετα.

Ποιόν εντυπωσιάζει το testimonial; Κανέναν! Γιατί ο στόχος του testimonial δεν είναι ο εντυπωσιασμός, αλλά ο ενθουσιασμός! Ο καλός λόγος έχει νόημα και αξία όταν δίνεται ειλικρινά σαν την ευχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση φαίνεται ψεύτικος.

Άρα, ως επαγγελματίας υπάρχει άραγε κάποια στρατηγική σχετικά με την απόκτηση ειλικρινών και ενθουσιωδών testimonial; Ναι υπάρχει!

Κάνετε εξαιρετική δουλειά. Και ο πελάτης σας ευχαριστεί εγκάρδια. Την επόμενη ημέρα ή τη μεθεπόμενη (όσο δηλαδή είναι θερμός ο ενθουσιασμός του) του ζητάτε να σας βοηθήσει γράφοντας για εσάς ένα testimonial προκειμένου να το ανεβάσετε στο site σας.

Κάθε φορά που κάποιος μου έχει ζητήσει να γράψω ένα testimonial έχω ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, και το πιθανότερο είναι να κάνουν αυτό και οι πελάτες που ενθουσιάσατε με τη δουλειά σας: Σας ζητούν να τους βοηθήσετε, να τους στείλετε κάτι σαν testimonial (να δούν τι εννοείτε) ή να ξεπεράσουν την δυσκολία τους στο να καταγράφουν ιστορίες με συναισθήματα.

Άρα, τι έχει νόημα να κάνετε; Να δημιουργήσετε ένα απλούστατο ερωτηματολόγιο το οποίο βοηθάει τον άλλο να γράψει κάποια πράγματα, και συνεργάζεστε γιατί δεν μπορεί να κλείσει όλος ο ενθουσιασμός για την εξαιρετική δουλειά σας σε ένα ερωτηματολόγιο, και το κυριότερο ο ενθουσιασμός για τον οποίο μιλάμε δεν είναι one fits all κατάσταση.

Ετσι είναι: όσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά είναι τα εργαλεία της δικτύωσης, τόσο πιο tailor made το περιεχόμενό τους.

Θέλει δουλειά, αλλά είναι αποτελεσματικό. Συμφωνείτε;

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ