Αρκετοί επαγγελματίες που ξέρεις και θαυμάζεις για τις κοινωνικές τους ικανότητες, είναι εσωστρεφείς. Την ώρα που εσύ θαυμάζεις τα λόγια τους σε μια δημόσια ομιλία ή έστω και σε μια επιχειρηματική συνάντηση, εκείνοι προτιμούν να είναι στο σπίτι τους, παρά μπροστά από ένα τεράστιο κοινό. Μάθε λοιπόν, οτι αυτό καλλιεργείται, και μάλιστα γίνονται καλύτεροι αυτοί που δεν “τόχουν” από αυτούς που νομίζουν οτι είναι ταλαντούχοι 😉

Για ανθρώπους σαν εμάς, κάθε προσπάθεια γνωριμίας με έναν άγνωστο είναι μια εσωτερική μάχη και η μετατροπή νέων επαφών σε μελλοντικές πολύτιμες πηγές γνωριμιών φαντάζει βουνό, ειδικά στην αρχή της διαδικασίας!

Από την άλλη, για τον επιχειρηματία, ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών, πελατών και επαφών μέσα στην αγορά προϋποθέτει κάποιες δεξιότητες όπως το δημόσιο λόγο, την ικανότητα να συνοψίζεις περιγραφές, και φυσικά να ελέγχεις απόλυτα και να κατέχεις την τεχνική του elevator pitch.

Αφού λοιπόν η δικτύωση είναι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού πλάνου κάθε σοβαρού επαγγελματία και επιχειρηματία, πώς μπορεί κάποιος να εκπαιδεύεται και να εξασκεί όλες αυτές τις συνδυαστικές δεξιότητες, ειδικά αν είναι εσωστρεφής;

Και τελικά… τι κάνεις, όταν -αντί για ανάπτυξη- την ώρα της πρώτης επαφής, εσύ σκέφτεσαι ότι θα προτιμούσες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί;

Όταν κατανοήσεις τι ακριβώς είναι η δικτύωση, τότε θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός δυνατού επιχειρηματικού δικτύου, ακόμη κι αν έχεις πάρει όρκο σιωπής, ως Θιβετιανός μοναχός.

Παρακάτω μπορείς να βρείς τέσσερα αποτελεσματικά tips για εσωστρεφείς ανθρώπους, που όμως θέλουν να καλλιεργήσουν το δίκτυό τους προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Σχετικό άρθρο: «Μονότερμα: τι σημαίνει και πώς να το αποφύγετε ως ομιλητής και ως ακροατής».

  1. Πριν πας σε μια εκδήλωση networking: κατάστρωσε σχέδιο.

Το σχέδιο σε προετοιμάζει για τα βήματα που θα ακολουθήσεις. Γενικά σε όλα και όχι μόνο όταν ξεκινάς κάτι που σε δυσκολεύει, αν αυτά που κάνεις έχουν πλάνο και δεν είναι στην τύχη, τότε με σωστή πρόβα και επανάληψη της διαδικασίας θα τα πετύχεις. (Practice makes better που λένε και στο χωριό μου).

https://elliglytsou.com/wp-content/uploads/2020/12/jonathan-chng-QKIcW_4Qlqw-unsplash.jpg

Όταν βρεις μια εκδήλωση που πιστεύεις οτι θα σε ωφελήσει, επικοινώνησε με το διοργανωτή, (ή αυτόν που κάλεσε) λίγες μέρες νωρίτερα. Βρες τρόπο να τον ρωτήσεις ποιοι θα είναι εκεί. Και αν τον γνωρίζεις καλά, μοιράσου τους στόχους σου και ρώτα τον αν θα σου πρότεινε να γνωριστείς με συγκεκριμένους ανθρώπους, ακόμη καλύτερα εάν αυτός θα μπορούσε να στους συστήσει. Στην περίπτωση που όντως αυτός που σε καλεί μπορεί να σε βοηθήσει με συστάσεις, φρόντισε να ξέρει με ποιο τρόπο θα σε συστήσει.

Σχετικό άρθρο: «Οι 5 προϋποθέσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν αξίζει να παραστείτε σε μια εκδήλωση networking, ή όχι»

2. Καλές οι νέες γνωριμίες, αλλά το «ζουμί» είναι σε αυτές που έχεις ήδη ανεκμετάλλευτες.

Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχεις δίκτυο, ή μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκτυο. Αν μιλάμε για επιχειρηματικό δίκτυο, τότε το βαρόμετρο χτυπάει κόκκινα μόνο αν το δίκτυό σου σε συστήνει. Αν δεν σε συστήνει, διάβασε παρακάτω!

Τουλάχιστον οι συγγενείς και οι φίλοι σου είναι ένα δίκτυο. Αν λοιπόν έχεις και από τα δύο, δίκτυο έχεις. Τελεία. Ενδεχομένως όμως, δεν αναγνωρίζεις πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν στην επιχειρηματική σου ανάπτυξη. Η, πολύ πιθανό οι φίλοι και η οικογένειά σου να σε ξέρουν μόνο ως συγγενή ή ως φίλο και όχι ως επιχειρηματία, δηλαδή σε εμπιστεύονται μόνο ως άνθρωπο και όχι ως επαγγελματία. Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος.

Συνήθως αυτά που συμβαίνουν σε εμάς,

συμβαίνουν στους περισσότερους ανθρώπους.

Μαμά μου

Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο εξής: για να συστήσουμε κάποιον πρέπει να νιώσουμε ότι αποτελεί την καλύτερη λύση στο πρόβλημα ενός τρίτου ανθρώπου. Κανείς μας δεν θέλει να συστήνει από οίκτο: «για να το βοηθήσουμε το παλικάρι». Αν λοιπόν θέλετε να σας συστήνει κόσμος πέραν της μητέρας και του πατέρα σας για προφανείς λόγους, χρειάζεστε τριτογενή πεδία και τρίτους ανθρώπους οι οποίοι θα αναπαράγουν την επαγγελματική σας αξία, διατυμπανίζοντας πόσο σημαντικός είστε, με κάποιο τρόπο.

Σκεφτείτε κλάδους που η αναπαραγωγή της φήμης γίνεται online όπως πχ το tripadvisor ή άλλα social media που εστιάζουν στον τουρισμό ή την εστίαση, και θα καταλάβετε τί εννοώ. Και φανταστείτε ότι σε όλες τις επιχειρήσεις υπάρχει η αντίστοιχη αξιολόγηση και πρόθεση σύστασης των πελατών, και του δικτύου που γνωρίζει την ποιότητά σας, αρκεί να φροντίζετε σταθερά την καλλιέργεια των συστάσεων, και να έχετε έτοιμες προτάσεις/ τρόπους που μπορούν οι πελάτες σας να σας συστήσουν όταν είναι έτοιμοι.

Συμπέρασμα: αντί να αναζητάτε νέες γνωριμίες με στόχο να μετατραπούν σε νέους πελάτες, υιοθετήστε κάποιο σύστημα με το οποίο θα μπορέσετε να καλλιεργείτε τις υπάρχουσες γνωριμίες σας και τους υπάρχοντες πελάτες σας: όταν οι γνωριμίες είναι προσωπικές ή οικογενειακές να μπορούν να μετατραπούν και σε επαγγελματικές, και όταν είναι ήδη επαγγελματικές ή πελάτες σας ήδη, να σας συστήνουν σε άλλους.

Photo by Peter van Eijk on Unsplash

Κάποιες φορές μια πολύ απλή κίνηση που θα κάνει ένας κοντινός σας άνθρωπος που θέλει να σας βοηθήσει δεν είναι κάτι δύσκολο, αρκεί να του το ζητήσετε. Και για να καταλάβετε τι εννοώ, εάν κάποιος φίλος ή συγγενής σας έχει κατάστημα ή χώρο στον οποίο οι πελάτες του περνούν κάποιο χρόνο, (από ιατρείο ως.. πλυντήριο αυτοκινήτων ή στούντιο πιλάτες) μια απλή βοήθεια θα ήταν να σας επιτρέψει να τοποθετήσετε ένα stand με διαφημιστικά σας έντυπα στο χώρο αναμονής. Εκτός από πιθανούς πελάτες που θα σας φέρει, θα είναι και μια καλή ευκαιρία να κάνετε μια επαγγελματική κουβέντα εξηγώντας του τι κάνετε και τι λύσεις προσφέρετε.

Σχετικό άρθρο: «Who is in your room»

3. Στόχευσε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Για κάποιους ανθρώπους, ο ορισμός της δικτύωσης είναι να μαζεύουν όσες περισσότερες επιχειρηματικές κάρτες μπορούν.

Αυτό είναι άκυρο. Εντελώς. Αν είστε εσωστρεφής είναι και εφιάλτης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια εντελώς ανούσια διαδικασία κατά την οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι χάνετε το χρόνο σας. Οι εκδηλώσεις networking συγκεντρώνουν ανθρώπους που βρίσκονται εκεί γι αυτό ακριβώς το λόγο με εσάς: γι αυτό φροντίστε να επιλέγετε σωστά σε ποιες εκδηλώσεις θα παραβρεθείτε και επιλέγετε αυτές στις οποίες οι άνθρωποι είναι στοχευμένοι από την πρόσκληση ακόμη στην επαγγελματική δικτύωση.

Σε μια τέτοια εκδήλωση είναι καλύτερο να στοχεύσεις σε λίγους ανθρώπους με τους οποίους θα καλλιεργήσεις επαφή, παρά με δεκάδες ανθρώπους τους οποίους δεν θα θυμάσαι κάν την επόμενη μέρα (και το πιο πιθανό δεν θα σε θυμούνται και αυτοί).

Οι εκδηλώσεις που είναι σχεδιασμένες για επαγγελματική δικτύωση έχουν πάντα πρόβλεψη για τη διευκόλυνση των γνωριμιών μεταξύ των ανθρώπων, φροντίστε να λαμβάνετε αρκετές τέτοιες προσκλήσεις γιατί θα είναι πιο αποδοτικές για εσάς.

Σχετικό άρθρο: «Για να μη χάσετε τη μπάλα: 3 συμβουλές διαχείρισης των business cards σε ένα networking event»

4. Αξιοποίησε τα social media

Εκεί χάνουμε τη μπάλα, αφού εύκολα κάποιος ανεβάζει νούμερα στους εικονικούς φίλους με τους οποίους ανταλλάσσει γελάκια και καρδούλες, κάποιες φορές γνώμες, ή ύβρεις.

Online, εσωστρεφείς και εξωστρεφείς μπερδεύονται και τη δημοφιλία υπαγορεύουν άλλες συμπεριφορές όπως ο σεβασμός και η ευγένεια, από όλα αυτά όμως περισσότερο η στόχευση. Τι θέλεις να πετύχεις με την παρουσία σου στα social media;

Μια οργανική, σταθερή, αληθινή και στοχευμένη παρουσία στα social media που χρησιμοποιείτε, με το ρυθμό που σας βολεύει είναι σημαντική για να χτίζετε μακροπρόθεσμα την εικόνα σας.

Δείγματα δουλειάς σας με θέμα το πόσο βοηθήσατε κάποιους τρίτους, λειτουργούν θετικά στο πώς σας αντιλαμβάνονται οι τρίτοι και κυρίως στο πώς σας βλέπουν οι φίλοι και συγγενείς σας ως πρωταγωνιστές σε λύσεις προβλημάτων.

Και προσοχή: όταν σχολιάζετε, ποστάρετε ή μοιράζεστε κάτι αξιολογήστε το πριν πατήσετε enter. Σας βοηθάει αυτό το συγκεκριμένο προς κάποια κατεύθυνση που συνειδητά επιθυμείτε; Δεν σας βοηθάει; Και αποφασίστε βάση της στρατηγικής σας και όχι παρορμητικά.

Photo by Ramille Soares on Unsplash

Τα social media δεν είναι ράφια για να διαφημίζετε τα προιόντα σας, και από τη ζωή σας και τις καθημερινές σας συνήθειες επιλέξτε τί έχει νόημα να διαφημίζετε. Είναι όμως ένας τόπος που μπορεί να βοηθήσει την αξιοπιστία σας προβάλλοντας αυτά που έχουν για εσάς σημασία. Όσο πιο αληθινά τα post, τόσο πιο ανεβαστικά τα reactions, και η θετική επιρροή σε ανθρώπους που σας γνωρίζουν πολύ ή λιγότερο, ή ακόμη και καθόλου.

Σχετικό άρθρο: «Δείτε μου τα posts σου να σου πώ ποιος είσαι»

Εκεί κάπου πριν πατήσετε κάθε φορά το enter σε ένα post, θυμηθείτε ότι σε κάθε επαγγελματική σας επαφή, ειδικά στο Β2Β, οι άνθρωποι θα σας googlίζουν προσωπικά και εταιρικά. Τι θέλετε να βλέπουν;

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ